Катастрофалан потрес и цунами у Индонезији – скоро 400 мртвих, стотине несталих

Најмање 384 људи погинуло на острву Сулавези у Индонезији услед снажног земљотреса и цунамија који је уследио. Најтеже је погођена престоница Палу. Још нема информација из града Донгала, који је био ближе епицентру земљотреса, а у којем живи више од 600.000 људи.

10.55 - Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће председнику Индонезије Ђоку Видоду.  

09.35 - Расте број жртава, само у граду Палуу погинуло 384 људи, док се стотине воде као нестале.

08.00 - Најмање 48 људи погинуло је у земљотресу и цунамију који је погодио индонежанско острво Сулавези.  

Индонежанске власти објавиле су да је број жртава великог земљотреса и цунамија у граду Палуу на острву Сулавези порастао на 384 особе, као и да је стотине људи повређено и хиљаде домова оштећено или уништено.

Портпарол владине агенције за ванредне ситуације Сутопо Пурво Нугрохо, за АП напомиње да се ради искључиво о броју жртава у самом Палуу, а да је земљотрес и цунами погодио два града и неколико насеља на Сулавезију.

Нугрохо је рекао да је нестало "од десетина до стотина људи" који су учествовали на локалном фестивалу који се одржавао на плажи и додао да су међу несталима плесачи и забављачи са фестивала.

Ројтерс је претходно објавио да су на обали код Палуа пронађена бројна људска тела. 

Наводи се да су се и током овог јутра наставили снажни накнадни потреси у овом приобалном граду који живи од туризма, након удара таласа високох више од три метра које је покренуо јучерашњи земљотрес од 7,5 јединица Рихтерове скале.

Ројтерс наводи да се на аматерским снимцима, за које агенција наглашава да није проверено да ли су аутентични, види како таласи руше куће дуж приобалног појаса Палуа, растурају бродске контејнере и бујицу која плави локалну џамију.

Индонежанске власти још увек немају информација из града Донгала, који је био ближе епицентру земљотреса, на 27 километара од њега.

У Донгали и Палуу живи више од 600.000 људи.

То подручје јуче је прво погодио слабији земљотрес у којем је страдала једна особа и повређено најмање десет људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво