"Израелски авиони били у зони у којој је пао 'иљушин'"

Подаци са радара руског ракетног система С-400, који је распоређен у ваздушној бази Хмејмим у Сирији, показују да су израелски борбени авиони Ф-16 били у зони у којој је оборен руски војни авион "иљушин", рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Конашенков је тиме оповргао саопштење Израелских одбрамбених снага (ИДФ) да су израелски авиони, у тренутку када је руски авион оборен изнад Сирије 18. септембра, већ били у израелском ваздушном простору, наводи Тас.

Као доказ је приказао слајд на којем се види развој ситуације у ваздуху након инцидента.

"Сигнал руског Ил-20 нестао је са радара. Али, желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да су израелски Ф-16 и даље у тој области, при чему је један од њих у непосредној близини места на којем је дошло до инцидента", рекао је он.

Конашенков је напоменуо да је тај израелски Ф-16 променио правац и висину летења одмах након инцидента, а јасно су га регистровали радари система С-400.

Портпарол Министарства одбране Русије јуче је изјавио да су ваздухопловне снаге Израела и они који су доносили одлуке једини кривци за обарање руског авиона Ил-20 у Сирији.

Према његовим речима, "објективни подаци показују да акције израелских пилота које су довеле до смрти 15 припадника руске војске, указују или на недостатак професионалности или на кривични преступ из нехата".

Израелска војка и даље тврди да њихови борбени авиони нису користили руски авион Ил-20 као заклон од сиријских пројектила јер су, како наводе, били у ваздушном простору Израела, када је руска летилица оборена.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво