Трамп у среду председава Савету безбедности УН

Амерички председник Доналд Трамп председаваће у среду Савету безбедности УН. Амбасадорка САД при УН Ники Хејли сматра да ће то бити до сада најгледанија таква седница. Поједине дипломате, међутим, оцењују да неће бити "перформанса налик ријалитију", пре свега због учесника седнице који ће за ту прилику бити на највишем нивоу.

Трамп је председавао састанцима управних одбора, кабинета и учествовао у телевизијским ријалитима, али ове седмице ће у оквиру активности током заседања Генералне скупштине УН, на седници СБ УН критиковати Иран, наводи Ројтерс.

Шеф Беле куће ће моћи да председава Савету безбедности пошто САД овом месеца председавају том петаесточланом извршном телу УН.

"Сигурна сам да ће то бити најгледанија седница Савета безбедности икада до сада", рекла је Хејлијева новинарима.

Међутим, упркос непредвидљивој Трамповој природи, неке дипломате не очекују перформанс налик ријалитију у Савету безбедности где ће скоро сваку чланицу представљати премијери или председници, изузев Русије и Кине које ће репрезентовати највероватнији министри.

"Мислим да уопште неће бити толико забавно", рекао је један високи дипломата УН који је желео да остане анониман.

Чак и ако га не воле, каже он, шефови држава и влада, кад се у јавности састану са председником САД, трудиће се да оставе добар утисак.

Ројтерс наводи да је редак случај да се СБ УН, успостављен 1945. године приликом оснивања светске организације, састане на нивоу шефова држава или влада.

Биће ово трећи пут да Савету безбедности председава председник САД, пошто је то двапут учинио Трампов претходник Барак Обама - 2009. и 2014. године. У оба случаја тема је била забрана нуклеарног оружја и тероризам, а СБ УН је усвојио резолуције тим поводом.

Хејли сада каже да није планирано да на предстојећој седници буде усвојена нека резолуција. Тема састанка биће забрана оружја за масовно уништење.

Улога председавајућег СБ УН је углавном административна и неутрална. Задужен је за заказивање и вођење седнице и информисање чланица на дату тему.

Трамп ће испред себе имати папире које ће читати како би водио састанак. Прво ће одржати говор у националном капацитету, а онда ће вероватно уследити двочасовна дебата свих чланица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи