Меркел: Време да се окренемо проблемима грађана

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да жали због најновијег спора у њеној коалиционој влади и истакла да је време да се фокус окрене ка проблемима грађана.

"Превише сам била фокусирана на функционалност и процесе у министарству унутрашњих послова, а недовољно на оно што, с правом, покреће народ када чује за нечије унапређење. Веома ми је жао што смо дозволили да се то деси. Сада је време да решавамо проблеме народа", рекла је Меркелова, преноси АП.

Спор је коначно решен договором постигнутим у недељу, а настао је због питања будућности шефа службе унутрашње безбедности Немачке Ханса Георга Масена, који је настојао да ублажи најновије насиље над мигрантима.

Због тога су социјалдемократе, мањински партнери у немачкој коалиционој влади, захтевали да буде избачен из ње.

Томе се, међутим, успротивио министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, који се иначе противи мигрантској политици канцеларке Ангеле Меркел, сматрајући је преблагом.

Првобитно је био постигнут договор да Масен буде смењен са те функције, али да буде постављен, формално унапређен, за заменика министра унутрашњих послова, што је разбеснело многе чланове СПД-а.

Међутим, у недељу је постигнут коначан договор да Масен буде именован за "специјалног саветника" у министарству унутрашњих послова за "европска и међународна питања".

Масен је смењен 18. септембра са дужности шефа унутрашње безбедности Немачке због сукоба с немачком канцеларком у вези с антимигрантским насиљем у земљи.

Он је, супротно канцеларки, тврдио да приликом антиимигрантских нереда у Кемницу, на истоку земље, неонацисти нису малтретирали имигранте.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво