Шојгу: Шаљемо С-300 Сирији у року од две недеље

Русија ће у наредне две недеље предати Сирији савремени противваздушни систем С-300, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Испорука С–300 неодговорној Сирији опасна је по регион, поручио израелски премијер Бенјамин Нетанјаху у разговору са Владимиром Путином.

"Сиријске оружане снаге примиће модерни систем ракетне одбране С-300 у року од две недеље. Он је способан да пресретне средства за ваздушни напад у кругу више од 250 километара и истовремено погоди неколико ваздушних мета", рекао је Шојгу.

Русија је због потеза Израела приморана да предузме адекватне мере за побољшање безбедности руске војске у Сирији, истакао је Шојгу, мислећи на обарање руског авиона у Сирији за које Москва одговорним сматра ваздушне снаге Израела.

Он је нагласио да је Русија 2013. године на захтев израелске стране, обуставила испоруку система С-300 у Сирију, који је био спреман за испоруку, а за који су припадници сиријске војске обучени.

"Данас се ситуација променила. И то не нашом кривицом", казао је он.

Шојгу је казао да ће, имајући високу ефикасност и брзину паљбе, систем значајно ојачати борбене способности сиријске противваздушне одбране.

Руски министар је објаснио околности рушења руског авиона Ил-20 у Сирији.

"Израелске посаде, савршено знајући ситуацију у ваздуху, прикриле су се руским авионима, што је довело до његовог обарања и погибије 15 наших војника. Ово нас је приморало да као одговор предузмемо адекватне мере како би се повећала безбедност руских војника који обављају задатке борбе против међународног тероризма у Сирији", навео је он.

Осим тога, Русија ће Сирији испоручити савремене аутоматизоване системе контроле за командне пунктове ПВО.

"То ће омогућити централизовано управљање свим снагама и средствима противваздушне одбране у Сирији, праћење ваздушне ситуације и оперативни пренос циљних ознака. Најважније је да ће бити гарантована идентификација свих руских авиона од стране сиријских средстава противваздушне одбране", нагласио је Шојгу.

Нетанјаху: Испорука С-300 неодговорној Сирији опасна по регион

У међувремену, руски председник Владимир Путин и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху разговарали су о размештању руског антиракетног ситема С-300 у Сирији.

Током разговора, Нетанјаху је рекао да ће снабдевање "неодговорних играча" напредним оружаним системима повећати опасност у региону, преноси Ројтерс саопштење његовог кабинета.

Такође је истакао да ће Израел наставити да штити сопствену безбедност и интересе.

С друге стране, Кремљ је саопштио да је Владимир Путин израелском премијеру поручио да руске акције имају за циљ да заштите своју војску.

Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков који тврди да одлука Русије да опреми Сирију ракетним системом С-300 има за циљ да повећа безбедност руске војске и није усмерена ни против једне треће земље.

"Требало би свима да буде јасно да руске акције имају за циљ да обезбеде безбедност својих трупа и неопходне су. Због тога се, и у овом случају, Русија руководи овим интересима. Ове акције нису усмерене ни против једне треће земље, већ да заштите наше трупе", рекао је Песков, преноси Тас.

Ову одлуку Русије критиковале су САД, чији је саветник за националну безбедност Џон Болтон изјавио је да планови Русије да снабде Сирију системом С-300 представљају  "значајну ескалацију" Мокве.

Истакао је да се нада да ће Русија преиспитати ту одлуку, преноси Ројтерс.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво