Револуционарна гарда Ирана прети "смртоносном осветом"

Иранска Револуционарна гарда запретила је данас "смртоносним и незаборавном" осветом за напад током војне параде у Ирану, у којем је убијено 25 особа, међу којима и 12 припадника те елитне гарде.

Техеран је оптужио земље Персијског залива за пружање подршке нападачима, преноси Ројтерс.

"Узимајући у озбир целокупно знање (гарде) о центрима распоређивања лидера криминалних терориста..., они ће се суочити са смртоносном и незаборавном осветом у блиској будућности", упозорава се у саопштењу Револуционарне гарде, које су пренели ирански државни медији.

Како наводи Ројтерс, команданти Револуционарне гарде, који нису именовани, оптужили су за напад екстремисте, које обучавају земље Персијског залива и Израел, а подржава Америка.

Претходно је Амак, новинска агенција Исламске државе, објавила видео-снимак на којем се виде тројица мушкараца у возилу којим су, како наводи агенција, кренули да изврше напад на војној паради у Ирану.

На снимку, објављеном дан након напада у иранском граду Ахвазу, двојица мушкараца говоре на арапском језику о џихаду, док се трећи обраћа на персијском језику, наговештавајући да су њихова мета чланови иранске Револуционарне гарде, преноси Ројтерс.

Како се прецизира, мушкарац са бејзбол капом, на којој се налази нешто што изгледа као лого Револуционарне гарде, говорио је о предстојећем нападу на персијском језику.

"Ми смо муслимани, они су кафири (неверници). Уништићемо их снажним нападом у герилском стилу", рекао је на снимку.

Одговорност за напад преузео је и ирански етнички арапски опозициони покрет Национални отпор Ахваза, који тражи одвојену државу у провинцији Хузестан.

Британска агенција претходно је пренела да је јучерашњи напад на војној паради, у којем је укупно убијено 25 људи, био један од најгорих икада извршених на Револуционарну гарду, уз оцену да ће он појачати напетости између Ирана и његовог регионалног ривала Саудијске Арабије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво