Израел дао рок бедуинима да се иселе

Израел је становницима бедуинског села Кан ел Ахмар на Западној обали поручио да имају рок до 1. октобра да оду, пре него што њихове куће буду срушене.

То насеље дрвених колиба изграђено је у пустој долини поред израелског ауто-пута који иде од Јерусалима до Мртвог мора.

Израел планира да сруши ово село и да његових 180 становника, бедуина који живе узгајајући стоку, пресели 12 километара даље, на место које се налази у близини палестинског села Абу Дис и у близини једне депоније, преноси Ројтерс.

Тај потез је изазвао критике Палестинаца и неких европских земаља које упозоравају на последице тога по ту заједницу и по изгледе за мир.

Израелска војска саопштила је да није још утврђен датум за рушење кућа и да се не зна да ли ће оне бити срушене сA крајњим роком за пресељење бедуина.

Како наводи британска агенција, израелске безбедносне снаге јутрос су послале писма становницима тог села у којима им саветују да добровољно сруше куће до задатог рока, јер ће их, у супротном, они срушити.

"Нећемо добровољно отићи одавде. Снаге окупатора које имају војску и оружје могу силом да нас протерају, али не постоји друго место куда можемо да одемо и одбијамо да одемо било куда", рекао је Фејсал Абу Дахук, становник села Кан ел Ахмар.

Врховни суд Израела одбацио је петиције којима би овај потез био спречен, тиме се усаглашавајући са израелским властима које тврде да је ово село било изграђено без неопходних дозвола.

Палестинци, са друге стране, тврде да је такве дозволе немогуће добити.

Они наводе да је рушење кућа у овом селу део плана Израела да створи круг насеља којим ће ефективно одвојити Источни Јерусалим (који Палестинци виде као престоницу жељене независне државе) од Западне обале, територије коју је Израел заузео у рату 1967. и потом анектирао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво