Министарство одбране Русије: Израел једини кривац за обарање авиона

Ваздушне снаге Израела и они који су доносили одлуке једини су кривци за обарање руског транспортног авиона Ил-20 у Сирији, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков. Израелска војска тврди да њихови борбени авиони нису користили руског "иљушина" као заклон од сиријских пројектила.

Генерал Игор Конашенков је рекао да "објективни подаци показују да акције израелских пилота које су довеле до смрти 15 припадника руске војске, указују или на недостатак професионалности или на кривични преступ из нехата".

"Због тога верујемо да су за трагедију руског авиона Ил-20 једини кривац израелске ваздушне снаге и они који су доносили одлуке у таквим акцијама", рекао је генерал Конашенков, преноси Тас.

Навео је да је ракета лансирана из сиријског комплекса С-200 погодила руски авион 17. септембра и да је пилот имао времена да обавести контролни торањ да је погођен и да покреће процедуру хитног слетања.

"У 22.03 сиријска ракета је погодила највећу и најближу мету, а то је био Ил-20. Капетан је јавио да је авион погођен и да покреће хитно слетање", рекао је Конашенков, а потом додао да је авион нестао са радара у 22.07.

Нагласио је да су израелске ваздушне снаге погрешно обавестиле руску војску о метама њихових борбених авиона у Сирији, што је онемогућило руски "иљушин" да се усмери ка безбедном подручју.

Конашенков је рекао да је током разговора у оквиру механизма за спречавање сукоба, портпарол израелских ваздушних снага изнео планове о гађању мета у северној Сирији, а да су израелски ваздушни авиони извели нападе у западној провинцији Латакији.

Додао је да је авиону Ил-20 потом било наређено да напусти север Сирије и да се врати у руску ваздушну базу.

Погрешне информације које је Израел дао, "учиниле су немогућим да се авион Ил-20 усмери на безбедно подручје. Осим тога, локација израелских борбених авиона Ф-16 није била разјашњена", рекао је Конашенков.

Како је истакао, Израел је Русију о нападу обавестио минут раније, тиме директно кршећи споразум о спречавању инцидената.

"Израел је руске трупе у Сирији обавештавао о нападу упоредо са почетком напада, уместо да је то учинио унапред, што је кршење постојећих споразума", подвукао је Конашенков.

Према његовим речима, у 21.39 израелски представник је обавестио руске снаге да је авион на путу да изведе напад, а само минут касније, у 21.40 израелски авиони су извели нападе на индустријска постројења у Латакији.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи