Пекинг, оштар протест амбасадору САД због санкција

Министарство спољних послова Кине позвало је америчког амбасадора у Пекингу како би му уручило оштар протест због економских санкција САД, објавили су кинески државни медији. Вицеадмирал Шен Џинлонг који је боравио у САД на симпозијуму позван је да се врати у земљу, јавља кинеска државна телевизија "Си-Си-Ти-Ви".

Вашингтон је увео кинеским војним агенцијама санкције због набавке руских борбених авиона и ракета земља–ваздух.

На мети санкција нашли су се кинеско одељење за развој опреме и његов директор Ли Шангфу због "значајних трансакција" са руским државним извозником оружја "Рособоронекспорт", преноси Би-Би-Си, уз подсећање да се Пекинг није придружио санкцијама Запада Москви 2014.

Америчка администрација ставила је на црну листу још 33 кинеска држављана и субјекта који сарађују са руском војском и обавештајном службом.

Кинеска војска изразила је снажну огорченост због увођења америчких санкција и позвала САД да одмах повуку ту одлуку.

Портпарол кинеске војске Ву Кијан је рекао да овај потез САД представља "флагрантно кршење основних правила међународних односа" и прави "показатељ хегемонизма" који је тешко нарушио односе Кине и САД, као и војске две земље.

"Захтевамо да америчка страна хитно исправи своју грешку и повуче такозване санкције. У противном, америчка страна ће морати да сноси последице изазване тим чином", рекао је Ву, преноси Синхуа.

У међувремену, заоштрава се трговински рат између Кине и САД, пошто је Пекинг отказао и планиране трговинске преговоре и наредне недеље неће послати вицепремијера Лију Хеа у Вашингтон, објавио је Волстрит џорнал позивајући се на неименоване изворе.

Протекле недеље Кина је додала 60 милијарди долара вредне америчке производе на листу робе која подлеже увозним тарифама.

То је одговор на тарифе које су САД увеле на кинеску робу у вредности од 200 милијарди долара и које би требало да ступе на снагу у понедељак, 24. септембра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво