Напад на војној паради у Ирану, више од 20 мртвих

Наоружане особе су отвориле ватру током војне параде у граду Ахвазу, на југозападу Ирана, када су убијена 24 припадника Револуционарне гарде. У нападу је повређено више од 60 особа. Одговорност за напад преузео Национални покрет Ахваза, за који власти тврде да је повезан са САД и Израелом.

АП преноси наводе иранске државне агенције Ирна да су међу рањенима у нападу у Ахвазу и једна жена и дете.

Ројтерс је претходно пренео наводе иранске државне телевизије о том нападу.

"Пуцњаву је започело неколико наоружаних нападача који су се налазили иза бине током параде. Неколико људи је убијено и рањено", јавио је дописник иранске телевизије. 

Та телевизија је јавила да су нападачи циљали бину на којој су се окупили званичници како би посматрали традиционалну параду поводом годишњице почетка рата с Ираком који је трајао од 1980. до 1988. године.

У међувремену, одговорност за напад преузела је антивладина арапска организација Национални покрет Ахваза.

Ирански врховни верски лидер ајатолах Али Хаменеи изјавио је да данашњи напад има везе са "савезницима САД у региону" и наложио безбедносним снагама да одговорне изведу пред лице правде. 

Портпарол иранске Револуционарне гарде, која је најавила одмазду, рекао је да су ту групу тренирале две арапске земље Персијског залива, као и да је повезана са САД и Израелом.

"Ове терористе тренирале су и организовале две заливске земље. Оне нису од Исламске државе или других група које се боре против исламског система (Ирана), већ су повезане са Америком и Мосадом (израелском обавештајном службом)", нагласио је портпарол Револуционарне гарде Аболфазл Шекарчи.

У ранијем извештају нападачи су помињани као припадници "Такфирија", што је термин који се у Ирану користи за Исламску државу. 

Високи званичник Револуционарне гарде Јахја Рахим Сафави рекао је да ће оружане снаге Ирана одговорити на напад.

"Непријатељи не треба да мисле да ће овим злочиначким чином придобити достојанство. Ирански народ и оружане снаге ће одговорити на ово", поручио је Сафави.

Портпарол једне од две групе које се идентификују као арапски покрети борбе за ослобођење Ахваза, Јагхуб хур Тотсари, казао је да је кровна организација свих оружаних покрета, Национални покрет Ахваза, одговорна за напад, али није прецизирао која тачно група је одговорна.

Тотсари је, како се наводи, идентификовао једног од нападача иницијалима А. М., не откривајући више детаља.

Министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф претходно је изјавио да ће та држава одговорити брзо и одлучно.

"Регрутовани терористи, обучени, наоружани и плаћени од једног страног режима извели су напад на паради у Ахвазу. Међу жртвама су и деца. Иран сматра регионалне спонзоре тероризма и њихове америчке господаре одговорима за такве нападе. Брзо и одлучно ћемо реаговати у одбрани живота Иранаца", поручио је Џавад Зариф.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво