Преговори Британије и ЕУ у најдубљој кризи, какав ће бити исход Брегзита?

Шест месеци пред излазак Велике Британије из Европске уније, преговори две стране запали су у најдубљу кризу до сада. На европском самиту у Салзбургу, Европска унија одбила је британски план из Чекерса. Суочена са тврдим брегзиташима у сопственој влади, премијерка Меј заоштрила је став према Бриселу.

У изненадном обраћању нацији премијерка Меј истакла је да је европско одбијање њеног плана из Чекерса неприхватљиво.

"Сваки договор, који не поштује нашу земљу или је де факто дели на два дела, је лош, а ја сам увек говорила да је никакав договор бољи од лошег", поручила је Тереза Меј.

За Лондон су црвене линије останак у царинској унији и останак Северне Ирске са друге стране царинских контролних пунктова зарад опстанка меке границе на Ирском острву.

Директор Eвропског програма "Чатам хауса" Томас Рејнс упозорава да без договора постоји велики ризик да Уједињено Краљевство утоне у тешку унутрашњу политичку кризу.

"Није јасно како би могло да се из такве ситуације изађе. Могући су превремени избори, а могућ је и још један референдум. Дакле, исход Брегзита је далеко од извесног", примећује Рејнс.

Професор Џонатан Портс из иницијативе "Уједињено краљевство у Европи која се мења" каже да је Велика Британија у идентичном положају од дана референдума.

"Гласали смо да напустимо ЕУ, а не можемо да се договоримо ни у парламенту, ни у целој земљи, какав Брегзит желимо. То значи да је преговарачки положај владе од почетка потпуно недоречен и недоследан", напомиње Портс.

Наступ Терезе Меј можда не јача њен преговарачки положај у односу на Брисел, али јача њену лидерску позицију десетак дана пред годишњу конвенцију конзервативаца, а самим тим и њен опстанак у улици Даунинг број 10.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво