Тензије између Индије и Пакистана, нема састанка шефова дипломатије

Индија је отказала планирани састанак министарке спољних послова Сушме Свараџ с пакистанским колегом Шахом Махмудом Курешијем, након што је у индијском делу Кашмира убијен граничар.

Индија je одлучила да одустане од састанка, објавио је портпарол Министарства спољних послова Индије Равиш Кумар, који је јуче, како је пренела индијска НДТВ, саопштио да је та земља пристала на састанак који је затражио Пакистан и назвао то "сјајном вешћу".

АП преноси да је у индијском делу Кашмира убијен граничар, а Пакистан глорификује побуњенике који се боре против индијске власти у том подручју на Хималајима.

Након убиства граничара, побуњеници су напали десетак кућа у којима живе индијски полицајци и киднаповали тројицу од њих, а јутрос су пронађена њихова тела избушена мецима.

АП преноси да је Пакистан саопштио да жали због одлуке Индије, а шеф пакистаске дипломатије Куреши је поручио да "не може да се аплаудира једном руком".

Отказивање састанка, који је требало да буде одржан на маргинама заседања Генералне скупштине УН овог месеца у Њујорку, појачава тензије између ова јужноазијска деценијска нуклеарна ривала, наводи АП.

Америчка агенција подсећа да Индија оптужује Пакистан да наоружава и обучава побуњенике, што Пакистан негира.

Наводи да је вест о планираном састанку деловала као охрабрујући знак за поновно покретање закочених преговора две земље које су од стицања независности од британске империје 1947. водиле три рата, од чега су два била око Кашмира.

То подручје је подељено између Индије и Пакистана, а обе земље полажу право на целокупну територију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво