Немачка, десничарски АфД друга најјача партија

Десничарска Алтернатива за Немачку ужива подршку чак 18 одсто бирача и, у анкети јавног сервиса АРД, први пут је друга најјача снага у земљи. Владајућа коалиција је укупно на свега 45 одсто у светлу бројних криза.

Десничарска странка Алтернатива за Немачку (АфД) је према популарности престигла Социјалдемократе (СДП) и постала друга најјача странка након конзервативне ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел. То показује анкета "Дојчландтренд" јавног медијског сервиса АРД. Ово је први пут да је АфД доспео на друго место.

АфД се попео за два одсто у поређењу са последњом анкетом урађеном 9. септембра – што чини укупно 18 одсто. То је за један проценат више од владајуће СПД.

Конзервативни блок Ангеле Меркел ЦДУ/ЦСУ, који руководи владом још од 2005. године, такође је пао за један одсто и сада је на 28 одсто подршке – што представља њихов најгори резултат још од 1997. године од када се спроводи анкета.

"Дојчландтренд" тражи од испитаника да одговоре на питање за кога би гласали када би се избори на националном нивоу одржали следећу недељу.

Подршка АфД тако и даље расте након њеног уласка у Бундестаг прошле године. Тада су са 12,6 одсто гласова постали трећа најјача странка.

АфД је основан 2013. залажући се против евра као јединствене европске валуте. Од тада је еволуирала у десничарску и антимигрантску партију која је задобила много критика на рачун своје реторике.

Међутим, и друге мање немачке партије имају користи од пада подршке владајућој коалицији. Еколошки настројени Зелени и либерална партија ФДП добили су по један одсто и достигли ниво подршке од 15 и девет одсто. Немачка Левица остала је на својих десет одсто.

Растуће поделе

Најновије бројке долазе након што је спор око шефа немачке Службе за заштиту уставног поретка још више продубио поделе унутар коалиције две немачке водеће партије. Ханс-Георг Масен је пре неколико недеља довео у питање веродостојност Ангеле Меркел.

У супротности са тврдњама канцеларке, тврдио је да у Кемницу није било хајке на странце. Све време је имао подршку немачког министра унутрашњих послова Хорста Зехофера (ЦСУ).

Влада је критикована са свих страна због одлуке Масена – којег многи оптужују да је симпатизер десничарске идеологије – унапреди на боље плаћену позицију државног секретара у Министарству унутрашњих послова.

Ово решење је уместо ублажавања подела унутар коалиције донело само озбиљне критике. Зехоферов покушај да чвршћом политиком и залагањем за далеко строжа ограничења по питању миграција у покушају да придобије назад гласаче АфД за сада не доноси резултате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво