Узгој коке у Колумбији на историјском максимуму

У Колумбији, водећем светском произвођачу кокаина, узгој коке достигао је рекордни ниво, саопштиле су Уједињене нације, док власти те државе разматрају поновно увођење прскања хербицидима из ваздуха како би се биљка уништила.

Кока је, како наводе УН, до краја прошле године била засађена на 171.000 хектара земље, што је рекорд откад је светска организација почела да мери површине под том биљком, сировином за производњу кокаина, у Колумбији.

На годишњем нивоу, површине под коком су се прошириле за 17 одсто, а претпоставља се да је прошле године произведено 1.379 тона кокаина, преноси Ројтерс.

Председник Колумбије Иван Дуке, који је преузео функцију прошлог месеца, рекао је да би држава поново могла да уведе прскање хебрицидом глифосатом из ваздуха.

Коришћење хебрицида у те сврхе укинуо је претходни председник, Хуан Мануел Сантос, будући да их је СЗО повезала са канцером.

Сантос је у јуну одобрио коришћење глифосата за прскање биљке из дронова, наводећи да они лете ниско и да не представљају опасност, али је Уставни суд одлучио да се, да би се уништавање биљке на тај начин наставило, морају урадити студије и одредити строги прописи.

Трговина дрогом деценијама доводи до великог насиља у Колумбији. Побуњеничке групе, десничарски парамилитарци и наоружане банде зарађују милионе од трговине дрогом.

САД, главна дестинација за колумбијски кокаин, од 2000. до 2015. године дала је тој земљи око 10 милијарди долара за борбу против трговине дрогом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи