Меј: Добар договор могућ, али да и ЕУ промени став

Британска премијерка Тереза Меј изразила је уверење да ће њена земља са ЕУ, уз добру вољу и одлучност, моћи да постигне договор о Брегзиту који одговара обема странама.

На неформалном самиту лидера ЕУ у Салцбургу британска премијерка Тереза Меј рекла је да је за успешан завршетак преговора са ЕУ о изласку Британије потребно "да ЕУ промени свој став, као што је то учинила Британија", преноси Ројтерс.

"Британски народ је гласао за излазак из Европске уније и ми ћемо изаћи 29. марта 2019", нагласила је Меј.

Предлог своје земље о будућем царинском и трговинском аранжману са Унијом описала је као исправан јер, како је навела, омогућава несметану трговину.

"То је једини веродостојан план о коме се може преговарати, који не подразумева тврду границу у Северној Ирској, а поштује исход гласања британског народа", рекла је премијерка.

Меј је у вези са Северном Ирском поздравила чињеницу да преговарач ЕУ Мишел Барније препознаје потребу да се пронађе ново решење, јер је, како је навела, првобитни предлог Европске комисије за Британију био неприхватљив.

Барнијеову спремност да побољша предлог ЕУ о граници са Северном ирском Меј је оценила као позитивану, али је рекла да и даље види потешкоће у вези с позивима Уније на контролу трговине између те покрајине и остатка Уједињеног Краљевства.

Према њеним речима, Британија је увек признавала да постоје јединствене околности које се примењују на Северну Ирску, на пример у вези с контролама за неке пољопривредне производе.

"Међутим, не можемо да прихватимо да Северна Ирска буде заправо одсечена од царинске територије Уједињеног Краљевства", поручила је Меј, додајући да би контроле, какве год да су, значиле оспоравање британског уставног и економском интегритета.

Упозоривши да неки истакнути чланови британске Лабуристичке странке, попут градоначелника Лондона, подржавају идеју о поновном референдуму о изласку земље из ЕУ и одлагању датума иступања из тог блока, Меј је поручила да њена влада никада неће прихватити још један референдум.

Позвала је лабурустичко руковство да искључи могућност новог референдума и престане с покушајима да осујети процес Брегзита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво