Ким и Мун постигли низ споразума за денуклеаризацију

Лидери Јужне и Северне Кореје Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун постигли су другог дана разговора у Пјонгјангу низ споразума укључујући обећање Кима да ће трајно затворити главни нуклеарни комплекс Севера – ако САД предузму одговарајуће мере, као и да ће прихватити међународне инспекторе који ће надзирати затварање кључне локације за ракетна тестирања.

На састанаку лидера две Кореје договорена је и сарадња, како би заједнички организовали Летњу олимпијаду 2032. године, преноси АП.

"Сагласили смо се да учинимо Корејско полуострво територијом мира без нуклеарног оружја и нуклеарне претње", рекао је Ким Џонг Ун.

Додао је да пут ка будућности полуострва неће увек бити једноставан и да ће бити изазова и искушења.

"Али не бојимо се јер ће наша снага расти како будемо превазилазили искушења на основу снаге наше нације", рекао је Ким Џонг Ун.

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин рекао је да су се две Кореје договориле да успоставе заједнички војни комитет који ће проценити како да се смање тензије, одржи комуникација ради смањења кризе и спрече случајни сукоби.

Додао је да су планови за комитет део настојања да се отклони свака "претња која би могла да изазове рат" на Корејском полуострву.

Тампон зона дуж копнене и поморске границе

У заједничкој изјави коју су потписали министри одбране две Кореје, Сеул и Пјонгјанг договорили су да успоставе тампон зону дуж копнене и поморске границе како би се смањиле војне тензије и спречили инциденти.

Такође је договорено повлачење 11 контролних пунктова из демилитаризоване зоне до децембра и успостављање зоне забране летова изнад линије војне демаркације што се односи на – авионе, хеликоптере и дронове.

Договорено је и да се отклоне препреке у побољшању односа као што су омогућавање више контакта међу породицама раздвојеним после Корејског рата, као и обнова саобраћајне инфраструкуре у Северној Кореји.

Северна Кореја приредиће вечерас масовни плесни спектакл на којем ће Мун бити специјални гост, преносе агенције.

Сутрадан, трећег дана посете, Мун и Ким ће посетити планину Пекту, место одакле је Кимов деда организовао отпор против Јапана у Другом светском рату, и где је његов отац Ким Џонг Ил рођен иако историјски подаци показују да је то били у Совјетском Савезу.

Ово је био трећи самит две Кореје ове године а први између Муна и Кима у Пјонгјангу.

Мун је рекао да ће Ким до краја године посетити Сеул, што је он и потврдио рекавши да ће се то десити ускоро.

То би била прва посета једног севернокорејског лидера од поделе Корејског полуострва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво