Туск позива чланице ЕУ на конструктивност око миграција

Председник Европског савета Доналд Туск позвао је у челнике земаља чланица ЕУ да се врате конструктивном приступу у решавању питања миграција јер је управо такав приступ омогућио смањење броја илегалних долазака на претходни ниво.

Доналд Туск наводи да је потрага за окончањем миграцијске кризе заједнички задатак земаља чланица и институција ЕУ

"Током лета поновно су избиле напетости између земаља чланица у вези са доласком миграната у ЕУ. Желим отворено да кажем следеће – потрага за окончањем миграцијске кризе заједнички је задатак земаља чланица и институција ЕУ. Ако једни желе да реше кризу, док је други желе користити, она ће остати нерешива", наводи се у Тускову позивном писму челницима земаља чланица ЕУ уочи неформалног самита који ће се сутра и прекосутра одржати у Салцбургу.

Додаје да је прилив илегалних миграната у ЕУ поновно на преткризним нивоима.

"Надам се да ћемо у Салцбургу моћи да престанемо са међусобним замеркама и вратимо се конструктивном приступу. Управо је такав приступ протеклих месеци донео жељене учинке – данас је прилив илегалних миграната у ЕУ поновно на преткризним нивоима", истакао је Туск.

Главне теме неформалног суммита у Салцбургу биће – миграције, унутрашња безбедност и преговори о изласку Велике Британије из ЕУ, пренела је Хина.

Извори из Европског савета истичу да се питање миграције не може решити без сарадње са трећим земљама, на јужним обалама Средозомља.

"Ми можемо успоставити плафтформе за искрцавање, али без сарадње са земљама са друге обале Средоземља то неће функционисати", рекао је извор.

У том контексту, Туск очекује подршку за сазивање самита Европске уније и Арапске лиге почетком следеће године.

Што се тиче унутрашње безбедности, циљ је појачати полицијску и правосудну сарадњу, појачати безебдност на спољним границама и повећати отпорност на нападе у кибернетичком простору.

На самиту ће бити речи и о предлогу Комисије за знатно јачање Европске граничне и обалске страже. Предложено је повећење броја припадника те агенције са садашњих 1.500 на 10.000 припадника до 2020. године.

Комисија је, такође, предложила успостављање Европске агенције за азил, која би помагала земљама у обради захтева за азил и у враћању илегалних миграната.

Самит се завршава радним ручком на којем ће 27 челника ЕУ, без британске премијерке Терезе Меј, разговорати о преговорима о Брегзиту.

О стању преговора упознаће их главни преговарач за Брегзит Мишел Барније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи