Сиријска опозиција поздравила споразум о Идлибу

Сиријска опозиција похвалила је договор Турске и Русије о сиријској покрајини Идлиб, рекавши да су на тај начин побуњеници спасени од крваве офанзиве. Руско-турски споразум о Идлибу мора да заштити цивиле, поручује ЕУ.

Портпарол опозиционе Комисије за сиријске преговоре изјавио је да је договор двеју држава спречио офанзиву за коју се влада спремала претходних неколико недеља, рекавши да је то "победа воље за животом над вољом за смрћу", преноси Ројтерс.

Сценарио за напад је у суштини искључен, макар за предстојећи, не тако кратак период, рекао је портпарол, додајући да ће напад бити трајно искључен.

Мустафа Сеџари из Слободне сиријске армије, која има везе са терористичким организацијама, рекао је да ће договор о Идлибу сачувати животе цивила и да ће осујетити планове председника Сирије Башара ал Асада да преузме контролу над целом Сиријом.

"Подручје ће остати у рукама Слободне сиријске армије и натераће режим и његове присталице да започну озбиљан политички процес који ће довести до праве транзиције која ће окончати Асадову владавину", рекао је он, преноси Ројтерс.

Руско-турски споразум о сиријској провинцији Идлиб мора да заштити цивиле и омогући приступ за помоћ, саопштила је Европска унија.

"Очекујемо да ће споразум који су јуче постигли руски и турски председник гарантовати заштиту живота цивила и инфраструктуре као и неометен и одржив хуманитарни приступ", рекла је новинарима портпаролка ЕУ, пренео је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво