"Флоренс" однела 32 живота, упозорење и на нове поплаве

Олуја "Флоренс", иако ослабљена, и даље изазива огромну штету у америчким савезним државама Јужној и Северној Каролини, док се креће уз америчку источну обалу, ка Вирџинији и Новој Енглеској. Број жртава порастао је на најмање 32, од којих је 25 погинуло у Северној Каролини.

Метеоролози истичу да због историјског раста нивоа река, најгоре тек предстоји и упозоравају на бујичне поплаве, клизишта и изливање река наредних неколико дана.

У међувремену, "Флоренс" је ослабила у циклон који ипак са собом носи обилне падавине и снажне ветрове, преноси АП.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер рекао је да је "историјска олуја" и даље опасна, због великог раста нивоа река.

"Појединим подручјима тек предстоје најгоре поплаве. Ово је огромна катастрофа за нашу савезну државу", рекао је данас Купер на конференцији за новинаре.

"Флоренс" избацује велике количине кише на делове југоистока Сједињених Држава, док се споро креће ка средњем Атлантику.

У појединим деловима Северне Каролине пало је и до метар и по кише, док је пола метра падавина регистровано у широј области.

Метеоролози очекују да ће пасти додатних пет до 12 центиметара кише док се олуја буде померала из две Каролине ка јужном делу Нове Енглеске у наредним данима, наводи Глас Америке.

Сва та киша чини да реке и потоци надолазе и стварају оно што је Национални центар за урагане назвао "продуженим значајним поплављивањем река".

Око 1.200 путева је непроходно, а више од 500.000 домова и даље је без електричне енергије.

Један од најтеже погођених градова у Северној Каролини био је Њу Берн, град на обалама реке недалеко од океана. Градоначелник Дана Аутлов рекао је да у граду, погођеном са три метра великим таласом у врхунцу олује у петак, има 4.200 оштећених кућа.

Широм Северне Каролине, 14.000 људи је у склоништима, док је спасено око 900 особа.

Бела кућа саопштила је да ће председник Доналд Трамп посетити регион погођен поплавом у наредним данима, али тек када се увери да његов долазак неће омести посао спасилаца и напоре на обнови.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи