Путин и Ердоган: Успоставити демилитаризовану зону у Сирији

Руски председник Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган навели су у Сочију да су се договорили да успоставе демилитаризовану зону у сиријској провинцији Идлиб, дуж линије додира побуњеничких и владиних снага.

Владимир Путин је, после разговора са Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао да ће та зона, ширине од 15 до 20 километара, бити успостављена до 15. октобра, а да ће њоме патролирати мобилне јединице руских и турских снага, преноси Ројтерс.

Путин је рекао и да ће из демилитаризоване зоне, до 10. октобра, бити повучено тешко наоружање.

Такође је навео да се из те зоне морају повући радикално настројени побуњеници укључујући Нусра фронт.

Према његовим речима, сиријска влада подржава овај приступ.

"Одржаћемо ускоро додатне консултације са сиријским властима", рекао је руски председник.

Додаје да се с турским колегом договорио и да "поново успоставе транзитни саобраћај на путевима Алепо–Латакија и Алепо–Хама до краја 2018, такође на иницијативу турске стране", преноси Тас.

"Русија и Турска блиско раде на решавању сиријске кризе, јачању примирја и побољшању хуманитарне ситуације", истакао је Путин, додавши да су се две стране током данашњих разговора "фокусирале на ситуацију у Идлибу узимајући у обзир присуство великих група екстремиста и њихову тамошњу инфраструктуру".

Закључио је да су разговори са Ердоганом помогли да се постигне озбиљан напредак у решавању проблема са екстремистима у сиријском Идлибу.

"Спречити хуманитарну кризу у Идлибу" 

Ердоган је упозорио да терористи у Сирији не контролишу само Идлиб, преноси Тас.

"На састанку смо се сагласили да територија коју контролишу терористи у Сирији није ограничена само на провинцију Идлиб. Ова терористичка организација је извор дестабилизације у источниј Европу. Неопходно је истребити ту терористичку организацију", рекао је турски председник.

Ердоган је, после разговора с Путином који су трајали више од три сата, изразио уверење да ће договор с Путином спречити хуманитарну кризу у Идлибу, преноси АП.

Навео је и да највећа претња по Турску није Идлиб, већ Јединице за заштиту народа (YПГ), војне снаге западног Курдистана у Сирији, преноси Ројтерс.

Русија и Турска су у Сочију потписале меморандум о стабилизацији ситуације у Идлибу.

Британска агенција примећује да, за сада, није јасно да ли ће демилитаризована зона обухватити и сам град Идлиб.

Идлиб је последње упориште сиријских побуњеника и многи су били забринути да би владина офанзива на тај град и његову околину била катастрофална по цивиле, а Турска се успротивила могућности да таква офанзива буде изведена, напомиње АП.

Иначе, у Идлибу и околним областима живи више од три милиона Сиријаца и око 60.000 побуњеника.

Америчка агенција закључује да се Ердоган са Путином састао по други пут за само десет дана, након што су Русија и Иран изразили подршку идеји о офанзиви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво