Градоначелник Лондона позива на нови референдум о Брегзиту

Градоначелник Лондона Садик Кан позвао је на нови референдум о изласку Британије из Европске уније, рекавши да је начин на који премијерка Тереза Меј управља преговорима о Брегзиту "запао у ћорсокак" и води земљу погубним путем.

Садик Кан, иначе високи члан британске опозиционе Лабуристичке странке, рекао је да се Британија сада суочава или са лошим споразумом о Брегзиту или са могућношћу да споразум уопште не буде постигнут, а обе опције су, упозорава, "невероватно рискантне" по Британију, преноси Ројтерс.

У ауторском чланку за данашње издање листа Обсервер, Кан је оштро критиковао владу због начина на који руководи преговорима, истакавши да је претња по животни стандард, економију и радна места превелика да гласачи не би имали право гласа.

"Кукавни неуспех владе и огромна опасност од лошег споразума или никаквог споразума о Брегзиту са којом се суочавамо значи да је омогућавање народу да још једном каже своје исправан и једини приступ који је остао нашој земљи", закључио је Кан.

Његова подршка поновном референдуму, који присталице тог предлога називају "народним гласањем", ставиће под још већи притисак лабуристичког лидера Џеремија Корбина како би променио свој став против те идеје, оцењује Ројтерс.

Иначе, Лабуристичка странка ће почети своју четвородневну годишњу конференцију за недељу дана, напомиње британска агенција.

Британија треба да напусти ЕУ 29. марта, али пошто планови премијерке Меј о Брегзиту још нису прихваћени, неки посланици и пословни лидери све се више залажу за то да народ има последњу реч о било каквом споразуму с Бриселом.

Тереза Меј је више пута искључила могућност одржавања другог референдума након гласања пре две године о иступању из ЕУ.

Истиче да ће чланови парламента морати да гласају о томе да ли прихватају било какав коначни договор, али с обзиром на то да истиче време за договор Лондона и Брисела, британска влада припрема планове за непостизање договора о Брегзиту, напомиње Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво