Помпео: Кери подрива америчку спољну политику

Амерички државни секретар Мајк Помпео оптужио је свог претходника Џона Керија да "активно подрива" спољну политику САД састајући се са шефом иранске дипломатије Мухамедом Зарифом.

Мајк Помпео је, на конференцији за штампу, неуобичајено неувијеним и оштрим речником, оценио Керијеве састанке са Зарифом као "неприкладне и незабележене", односно "више него непристојне".

Он је реаговао дан пошто је председник САД Доналд Трамп оптужио Керија да је имао "илегалне састанке са веома непријатељским иранским режимом", подсећа АП.

Помпео је рекао да би "законске дефиниције препустио другима", али је напао Керија што контактира са "највећим светским спонзором терора" и што је Иранцима "рекао да сачекају да ова администрација оде".

"Нећете наћи сличан случај у америчкој историји и Кери не би смео да се ангажује у таквој врсти понашања. То није у складу са оним што је спољна политика САД, како је дефинише овај председник", рекао је узрујани Помпео.

Кери је, у интервјуу за Фокс њуз, изјавио да се, од окончања свог мандата државног секретара, у јануару 2017, са шефом Зарифом састао "три или четири пута".

Он је, такође, оптужио Трампову администрацију да следи политику промене режима у Техерану.

Трампова администрација је одлучула да повуче САД иза нуклеарног споразума који је Кери испреговарао са Ираном 2015. године, а који је потписало шест држава, подсећа Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво