Помпео: Кери подрива америчку спољну политику

Амерички државни секретар Мајк Помпео оптужио је свог претходника Џона Керија да "активно подрива" спољну политику САД састајући се са шефом иранске дипломатије Мухамедом Зарифом.

Мајк Помпео је, на конференцији за штампу, неуобичајено неувијеним и оштрим речником, оценио Керијеве састанке са Зарифом као "неприкладне и незабележене", односно "више него непристојне".

Он је реаговао дан пошто је председник САД Доналд Трамп оптужио Керија да је имао "илегалне састанке са веома непријатељским иранским режимом", подсећа АП.

Помпео је рекао да би "законске дефиниције препустио другима", али је напао Керија што контактира са "највећим светским спонзором терора" и што је Иранцима "рекао да сачекају да ова администрација оде".

"Нећете наћи сличан случај у америчкој историји и Кери не би смео да се ангажује у таквој врсти понашања. То није у складу са оним што је спољна политика САД, како је дефинише овај председник", рекао је узрујани Помпео.

Кери је, у интервјуу за Фокс њуз, изјавио да се, од окончања свог мандата државног секретара, у јануару 2017, са шефом Зарифом састао "три или четири пута".

Он је, такође, оптужио Трампову администрацију да следи политику промене режима у Техерану.

Трампова администрација је одлучула да повуче САД иза нуклеарног споразума који је Кери испреговарао са Ираном 2015. године, а који је потписало шест држава, подсећа Ројтерс.

број коментара 0 Пошаљи коментар