"Флоренс" ослабио на ниво тропске олује, пет особа погинуло

Ураган "Флоренс", који је јуче погодио америчко копно, у међувремену је ослабио на ниво тропске олује, саопштио је Амерички Национални центар за урагане. Ипак невреме и даље прети, пре свега Северној и Јужној Каролини. Петоро људи је настрадало, сви у Северној Каролини.

И поред слабљења невремена, прогностичари упозоравају на опасност од катастрофалних поплава, јачина ветра је 110 километара на сат и тако ће остати неколико дана.

Упозорење на евакуацију и даље је на снази за милион и 700.000 људи, пре свега у Северној и Јужној Каролини.

"Добијамо извештаје да има људи који су у Њу Берну заробљени у својим кућама због високог водостаја. Обезбедили смо четири чамца за спасавање. Сарађујемо са националном гардом која има на располагању специјална возила. Дајемо све од себе како бисмо евакуисали људе из кућа", каже спасилац Лери Макалистер.

Готово 800.000 људи је остало без струје, само у Северној Каролини, а званичници упозоравају да ће нормално снабдевање бити могуће тек за неколико дана, можда и недеља.

"Био сам у кући, деца су спавала, било је обилних падавина и јак ветар, севало је. Док сам се спустио у приземље отпао је део крова. Нема га више. Срећа је да смо живи", прича Џермејн Луис из Џексонвила.

Државни секретар Мајк Помпео је захвалио свима који су притекли у помоћ.

"Помоћ федералне владе је већ доступна, настављамо да позивамо све Американце који су на путу урагана да слушају владине званичнике. Хвала на помоћи припадницима војске, цивилима, спасиоцима, ватрогасцима, одлично раде свој посао", поручио је Помпео.

Амерички метеоролози су рекли да се олуја сада крећем источним делом Јужне Каролине, веома споро, брзином од око четири и по километра на сат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи