Супертајфун погодио Филипине, угрожено пет милиона људи

Североисточну обалу Филипина, погодио је супертајфун "Мангкут", а око 5,2 милиона људи, чија се домаћинства налазе на путу "веома деструктивног" тајфуна, упозорено је да остане у својим домовина.

Према речима сведока, олујни ветрови и јака киша чупали су танке лимене кровне плоче и довели до нестанка струје, јавља АП.

Тајфун је погодио приобални град Багао у провинцији Кагајан, на острву Лузон, пољопривредно подручје богато пољима пиринча, склоним поплавама, и планинске области, на којима је честа појава клизишта.

Више од пет милиона људи угрожено је олујом, коју је Заједнички центар за упозорења на тајфун, чије је седиште на Хавајима, означио као супертајфун, који доноси са собом снажне ветрове, јачине једнаке урагану категорије пет.

За сада нема извештаја о томе да је причињена већа штета нити да је било жртава у региону, где власти претходна два дана врше масовне евакуације из јако ризичних области.

Више од 9.000 људи премештено је у привремена склоништа, јавља Ројтерс.

Новинари АП у хотелу у Тугегарао, престоници Кагајана, јављају да су видели лимене кровне плоче и друге објекте како лете ваздухом, срушене ознаке на продавницама и аутомобиле "како се тресу" на паркинзима због удара ветра.

Упозорења на олују издата су у скоро свим провинцијама широм северног острва Лузон, укључујући и Манилу.

Како је раније објављено, "Мангкут" је јачи од урагана "Флоренс" који је погодио у источну обалу САД, с ветровима брзине до 285 километара на час.

Председник Филипина Родриго Дутерте сазвао је у четвртак састанак Савета за природне катастрофе, на којем је одлучено да ће уочи удара супер тајфуна бити предузете ванредне мере.

број коментара 0 Пошаљи коментар