За више од половине Француза САД више нису поуздан савезник

Резултати анкете института "Ифоп" показују да више од половине Француза не сматра више Сједињене Америчке Државе поузданим партнером своје земље, што је за 33 одсто више "неповерљивих" него 2014. године.

Само 44 одсто француских испитаника, над којима је ове недеље спроведено истраживање, рекло је да САД остају за Француску "савезник од поверења" под мандатом председника Доналда Трампа, преноси телевизија Франс24.

Најновије истраживање показује да је за 33 одсто опао број Француза који сматрају САД савезником коме се може веровати, у поређењу са сличном анкетом спроведеном маја 2014. када је у Белој кући био бивши председник Барак Обама.

У најновијој анкети, око 54 одсто француских испитаника рекло је да има "веома лоше мишљење" о председнику Трампу, док је свега 17 одсто испитаника изнело позитивно мишљење о њему.

Једина група која је изразила позитивније мишљење о америчком председнику су присталице крајње десничарске француске странке Марин ле Пен, под називом Национално окупљање –  некадашњи Национални фронт са 42 одсто њих који подржавају Трампа.

Због Трампових казнених трговинских царина, 78 одсто француских испитаника рекло је да су САД лоше по привредни раст Француске, док због Трампове одлуке да повуче САД из Париског споразума о клими Французи Америку сада више виде као непријатеља него као савезника у борби против климатских промена.

Мишљења се разликују од генерације до генерације, при чему су најстарији француски држављани највећи песимисти у погледу савезништва са САД.

Анкету је, 10. и 11. септембра, спровео институт "Ифоп", за групу Амерички јеврејски комитет, Француску фондацију за политичке иновације и истраживачки институт "Сирсо".

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 06:45)
anonymous [нерегистровани]

ha ha ha ha..., a pitajte Nemce da vidite sta ce vam oni reci.

Ja mislim vise od 90% nemaca misli da SAD ne samo da nisu pouzdan partner nego i da su koristoljubivi i samozivni prema "svojim partnerima".