Макронов бивши помоћник пред истражном комисијом Сената

Бивши помоћник за безбедност француског председника Емануела Макрона, Александар Бенала, који се нашао у жижи политичког скандала након што је објављен видео-снимак на којем се види како туче демонстранта, рекао је да ће се појавити пред истражном комисијом Сената.

Бенала је изјавио да ће изаћи пред комисију, како су власти тражиле, али је нагласио да ће то учинити само зато што нема избора, преноси АП.

Он је првобитно одбио да се појави пред сенатском комисијом, али је телевизији БФМ рекао да ће "невољно" то учинити након што је председник комисије Филип Ба јавно ставио до знања да би у супротном Бенала могао да се нађе у затвору и да буде новчано кажњен.

Бенала је сенаторе који ће га испитивати, највероватније за недељу дана, извређао, рекавши у уторак радију Франс-ентер да су чланови комисије "мали људи" за које "нема поштовања".

Комисија, која је данас наставила са саслушањима након летње паузе, настоји да утврди каква је тачно била природа Беналиног посла у Јелисејској палати, која му је дала повластице и дозволила му да носи пиштољ.

Сенатска комисија има за циљ и да открије евентуалне пропусте у раду службе високих помоћника, као и безбедносне детаље заштите председника, наводи америчка агенција.

Против Бенале (27) је покренута истрага убрзо након што га је париски Монд 18. јула идентификовао као човека са видео-снимка објављеног на интернету, а на којем се види како он туче демонстранта током првомајског протестног марша.

То је изазвало оштре критике јавности, након чега је Бенала отпуштен.

Насиље које је приказано на видео-снимку покренуло је питања о улози Бенале у Јелисејској палати и такође изазвало критике на рачун француског председника Макрона да води земљу као приватан бизнис са малом групом подређених лица, пренела је америчка агенција.

Шок је прерастао у бес када је јавност сазнала да су владини званичници знали за догађај дан након што се десио, а да је Бенала био само суспендован на две недеље уместо да буде одмах отпуштен и пријављен судским властима.

Казна је оцењена као неадекватна и покренула је питања да ли је дошло до заташкавања и да ли Француска има паралелни полицијски систем. 

Бенала је, иначе, био Макронов телохранитељ за време председничке кампање, али није имао јасно звање када му је додељен нови посао организовања јавних излазака председника, а често је био и у његовој пратњи.

број коментара 0 Пошаљи коментар