Ураган Флоренс прети САД, издато упозорење

Национални центар за урагане издао је упозорење за Северну и Јужну Каролину, пошто се ураган Флоренс приближава источној обали САД. Америчка Морнарица премешта особље и бродове, док Ваздухопловство премешта авионе на безбедније локациј.

Ураган Флоренс још креће истим интензитетом и даље опасан, саопштио је Национални центар за урагане (НХЦ).

Удар на савезне државе Северну и Јужну Каролину очекује се сутра, а како буде стизао на обалу, очекује се његово јачање.

Стање ће се погоршавати током дана, а најјачи удар очекује се у петак ујутру.

Становништво источне обале САД пред налетом једног од најопаснијих урагана последњих деценија почело је евакуацију, мада су многи грађани одлучили да остану у домовима.

Ураган Флоренс, категорије четири, уз ветрове који дувају брзином од 215 километара на сат, прети највише Северној и Јужној Каролини, као и Вирџинији, пренео је портал Index.hr.

Међутим, јаки ветрови нису највећа опасности, већ олујни таласи који представљају највећу опасност за животе људи и штету која би могла да настане.

Ти "зидови воде" могли би да прогутају део обале.

Осим огромних поплава на обали, Флоренс ће највероватније поплавити и градове у унутрашњости.

То представља проблем за Северну и Јужну Каролину због обилних киша које су претходиле, па земља не може да апсорбује још много воде.

Према прогнозама, Флоренс ће ићи северније на источној обали, него било који други ураган категорије четири икада у историји.

На обалама Каролине досад није било већих урагана у последњих тридесетак година. Већи ураган Хуго, који је харао обалама Северне и Јужне Каролине, догодио се пре 29 година.

Стручњаци упозоравају како велики број људи уопште нема појма шта их чека.

Национална метеоролошка служба саопштила је да 5,4 милиона људи живи у подручјима којима прете урагани на Источној обали, пренео је АП и додао да још четири милиона прете тропске олује.

Остали аутори: Ненад Зафировић
број коментара 0 Пошаљи коментар