Гутерес апелује да се избегне "крвопролиће" у Идлибу

Тотални сукоб у Идлибу би "довео до хуманитарног кошмара какав није још виђен у крвавом сиријском конфликту", упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Антонио Гутерес је апеловао на све стране које су директно и индиректно укључене у конфликт у Сирији, посебно на Иран, Русију и Турску, да заштите цивиле и избегну "крвопролиће" у последњем великом упоришту побуњеника Идлибу.

Антонио Гутерес је додао да би тотални сукоб у Идлибу "довео до хуманитарног кошмара какав није још виђен у крвавом сиријском конфликту", преноси АП.

Гутерес је рекао да је јасно да "садашња ситуација у Идлибу није одржива и да присуство терористичких група не може бити толерисано" али да је посебно важно да Иран, Русија и Сирија "нађу начин да изолују групе терориста и створе ситуацију у којој неће цивили платити цену решења проблема у Идлибу".

У међувремену, америчка амбасадорка у УН Ники Хејли оптужила је сиријског председника Башара ел Асада и његове савезнике Русију и Иран да су "разорили" последње веће упориште побуњеника у Идлибу.

Поново је упозорила Асада и његове савезнике да би САД сматрале сваки напад на Идлиб "безобзирним" и да би његове последице биле врло тешке, наводи АП.

Запад би требало да прекине са својом политиком уцена према влади Сирије, рекао је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

"Не сме бити места за политику уцена које многе западне земље заступају", рекао је Небензја, истичући да те земље обећавају храну, а заузврат траже промену режима у Сирији, преноси Тас.

број коментара 0 Пошаљи коментар