Трамп: Америка се никада неће подвргнути тиранији

Амерички председник Доналд Трамп поручио је, поводом 17 година од терористичких напада Ал Каиде, да се "Америка никада неће подвргнути тиранији".

Трамп је поруку свету упутио са поља надомак Шенксвила у Пенсилванији, где се отети авион који је летео за Калифорнију срушио на данашњи дан 2001. године, при чему су сви из летелице погинули.

Пре тачно 11 година, 19 отмичара је у самоубилачкој акцији отело четири путничка авиона. Два отета авиона ударила у две куле Светског трговинског центра на Мехнетну, трећи је ударио у Пентагон, а четврти се, након неуспелог покушаја путника да савладају отмичаре, срушио у руралном делу Пенсилваније.

На том месту у Шенксвила у суботу је подигнут споменик у знак сећања на жртве.

"Ово поље је сада споменик америчком пркосу. Овај споменик је сада поруку свету: Америка се никада неће подвргнути тиранији", рекао је председник САД, у обраћању породицама жртава из авиона на лету 93, преноси Си-Ен-Ен.

"Овде смо да одамо свечану пошту за 40 путника и чланова посаде са лета 93 који су устали, супротставили се непријатељу, преузели контролу над својом судбином и променили ток историје", рекао је Трамп.

Он је истакао да се данас "цела Америка држи заједно", делећи тугу с породицама оних чији су животи изгубљени пре тачно 17 година, а који су се "придружили бесмртним редовима америчких хероја", преноси АП.

Пре обраћања, Трамп је саслушао имена жртва која су гласно прочитана, након чега су зазвонила звона.

Раније данас, председник САД је на Твитеру објавио низ порука поводом обележавања годишњице напада.

Пенс: Терористи нису сломили нас дух 

Потпредседник Мајк Пенс, за то време, код споменика у Пентагону присуствoвао је обележавању годишњице напада, где је члановима породица 184 особе које су у тој згради убијене на данашњи дан 2001, поручио да земља и даље жали заједно са њима.

Пенс је нагласио да је важно да свака нова генерација сазна шта се догодило, и подсетио на херојство оних који су кобног дана радили у Пентагону, а који су се евакуисани, али су се враћали више пута у погођену зграду да спасу преживеле.

"Терористи су се надали да ће сломити наш дух, али нису успели", закључио је Пенс.

Напади 11. септембра 2001. године представљају најсмртоноснији терористички напад на америчком тлу, у којем је погинуло 3.000 људи.

Напад су извели припадници терористичке организације Ал Каида, чији су припадници отели путничке авионе који су узлетели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво