Русија, највеће војне вежбе после Хладног рата

Русија је покренула највеће војне вежбе "Восток 2018" још од периода Хладног рата, на којима ће учествовати око 300.000 војника.

Вежбе "Восток 2018" одржавају се на истоку Сибира, где ће 3.200 својих војника упутити и Кина, заједно са бројним оклопним возилима и авионима.

Војници из Монголије ће, такође, учествовати на вежбама, које ће трајати до 17. септембра.

Руско Министарство одбране саопштило је да ће 36.000 тенкова и других оклопних возила учествовати на вежбама, заједно са 1.000 летелица и 80 бродова. 

Вежбе ће бити одржане на пет војних полигона, у четири ваздухопловне базе и у Јапанском мору, Беринговом мореузу и Охотском мору.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су вежбе оправдане имајући у виду "агресивне и непријатељске" ставове према Русији. 

Према речима начелника Генералштаба руске војске, генерала Валерија Герасимова, данашњи и сутрашњи дан посвећени су планирању и припреми, док ће праве операције почети у четвртак и трајати пет дана, преноси Би-Би-Си. 

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков раније данас је рекао да севернокорејски лидер Ким Џонг Ун неће доћи на велике војне вежбе "Восток 2018". 

"Не, нисам чуо за то", навео је Ушаков одговарајући на питање да ли постоји могућност да Ким дође на вежбе, преноси Тас. 

Вежбе неће бити одржане у близини спорних Курилских острва, напомињу из Русије. 

Руски председник Владимир Путин раније је рекао кинеском колеги Си Ђинпингу у Владивостоку да су односи Москве и Пекинга засновани на поверењу у областима које се крећу од политике до безбедности и одбране.

Последње руске вежбе сличног обима одржане су 1981, током Хладног рата, али ће у "Восток 2018" учествовати више војника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се