Годишњица терористичких напада на САД

Обележава се 17. годишњица терористичких напада на САД, када је живот изгубило око 3.000 људи. Два отета авиона су тада ударила у куле "близнакиње" Светског трговинског центра у Њујорку, као и у комплекс Пентагон у Вашингтону.

Директна последица терористичког напада 11. септембра 2001. године била је одлука Беле куће на челу са Џорџом Бушом Млађим, да објави рат тероризму у свету, што је несумњиво суштински одредило тенденције у међународним односима првих деценија 21. века.

У Сједињеним Америчким Државама са изузетном посвећеношћу сваке године подсећају на жртве напада од пре 17 година.

Жртве терористичког напада су страдале након што су два отета авиона ударила у куле "близнакиње" Светског трговинског центра у Њујорку, које су се потом срушиле, као и приликом удара трећег авиона на комплекс Пентагон у Вашингтону, и пада авиона у Пенсилванији.

Живот је изгубило око 3.000 људи. Из кула "близнакиња" у Њујорку свега 20 људи успело је да напусти зграде пре него што су се урушиле. Међу жртвама 11. септембра била су и 372 странца, укључујући и једног држављанина Србије.

Велике жртве су претрпели и припадници њујоршких градских служби, пре свих ватрогасци. Чак 343 ватрогасца су погинула приликом пада кула "близнакиња" док су настојала да некако помогну.

Деветнаест припадника Ал Каиде започело је напад отимањем четири путничка авиона који су узлетели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону.

Отмичари су упали у кабине авиона и, служећи се ножевима за хартију као оружјем, преузели контролу над летелицама.

Први авион "Американ ерлајнса" ударио је у 8.46 часова у северну кулу СТЦ, а убрзо затим и други авион компаније "Јунајтед" ударио је у јужну кулу. Трећа отета летелица ударила је средиште Пентагона у Вашингтону, док се четврта срушила током борбе путника са терористима, како гласи званична верзија.

Касније су одговарајуће службе САД оцениле да је "мозак" напада који су се догодили био Калид Шеик Мухамед.

Командоси америчке војске извели су у пролеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га, о чему је тадашњи амерички председник Барак Обама известио нацију и цео свет.

Судија војног суда у америчкој војној бази у заливу Гвантанамо на Куби, јануара 2013. године одбио је захтев да се суђење петорици оптужених за нападе на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. јавно преноси путем телевизије.

На месту на којем су се налазиле куле СТЦ у Њујорку подигнуто је спомен-обележје жртвама, а сазидан је и нови Светски трговински центар.

Свака годишњица обележавања напада повод је и за изношење различитих спекулација, према којима је напад инсцениран како би се покренули нови ратови под окриљем борбе против тероризма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво