Суђење "Фолксвагену", инвеститори траже девет милијарди одштете

У Немачкој је почело суђење аутомобилском гиганту "Фолксвагену". Инвеститори траже више од девет милијарди евра надокнаде, због скандала у вези са емисијом штетних гасова из дизел-аутомобила. Скандал је обелодањен тек када је на америчком тржишту откривена превара на тестовима издувних гасова.

Суђења века у Брауншвајгу требало би да покаже да ли је руководство "Фолксвагена" знало за намештање података о издувним гасовима дизел-мотора и пре избијања скандала.

Деоничари кажу да су обманути, јер би раније продали акције или их не би куповали да су на време знали за криминалне активности компаније. Траже да им се надокнаде губици, због преполовљене вредности акција.

Скандал је избио када су америчке регулаторне власти, у септембру 2015. објавиле да "Фолксвагенови" дизел-мотори емитују далеко више штетних гасова од прописаног. Акционари траже 9,2 милијарде евра одштете.

"Фолксваген је, по закону, морао да о поверљивим информацијама обавести инвеститоре и тржиште капитала. Представљао се као лидер у новим технологијама дизел-мотора. Још 2008. су знали да не могу да испуне технолошке захтеве и уместо да то кажу, прибегли су превари и обманули све", каже адвокат акционара Андреас Тилп.

"Фолксваген" је признао системско обмањивање о стварној емисији штетних гасова, али тврди да је према пропису известио акционаре и тржиште.

"У овом процесу се ради о томе да ли је 'Фолксваген' испунио обавезе према деоничарима и тржишту капитала. Уверени смо да јесмо", рекао је адвокат "Фолксвагена" Маркс Пфилер.

Афера "Дизелгејт", аутомобилског гиганта до сада је коштала 27,5 милијарди евра и изгубљено место водећег продавца.

"'Фолксваген' је починио смртни грех, јер су прикривали скандал. То је неприхватљиво за компаније које су на берзи. Овим суђењем, Немачка ће бити 'американизована' у погледу права акционара, јер ће они добити високе надокнаде", оцењује аналитичар Роберт Халвер.

"Фолксвагенова" превара могла би да угрози и "Порше", који је у његовом саставу, а против кога су акционари покренули поступак у Штутгарту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво