Званичник УН: Идлибу прети најгора хуманитарна катастрофа

Генерални подсекретар УН за хуманитарне послове Марк Лоукок упозорио је да би напад на области под контролом побуњеника у Идлибу могао да се претвори у "најгору хуманитарну катастрофу" 21. века.

"Наша главна порука је да мора да постоје начини за решавање овог проблема, који неће наредних неколико месеци Идлиб претворити у најгору хуманитарну катастрофу, са највећим губитком живота у 21. веку", рекао је Марк Лоукок у Женеви.

Лоукокови коментари уследили су неколико дана након што су Иран и Русија подржали војну кампању у области под контролом побуњеника, упркос захтевима Турске да дође до прекида ватре, указује АП.

Портпарол Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова Дејвид Свансон истакао је и да је више од 30.000 људи расељено са северозападне сиријске покрајине Идлиб у друга подручја те покрајине, због ваздушних напада сиријске владе и њихових савезника. 

"Од 9. септембра, 30.542 особе су расељене са северозапада Сирије, селећи се ка другим подручјима широм Идлиба", рекао је Свансон, а преноси Ројтерс.

Више од три милиона људи живи у области под контролом побуњеника, од којих је половина већ расељена због сукоба у другим деловима Сирије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се