Званичник УН: Идлибу прети најгора хуманитарна катастрофа

Генерални подсекретар УН за хуманитарне послове Марк Лоукок упозорио је да би напад на области под контролом побуњеника у Идлибу могао да се претвори у "најгору хуманитарну катастрофу" 21. века.

"Наша главна порука је да мора да постоје начини за решавање овог проблема, који неће наредних неколико месеци Идлиб претворити у најгору хуманитарну катастрофу, са највећим губитком живота у 21. веку", рекао је Марк Лоукок у Женеви.

Лоукокови коментари уследили су неколико дана након што су Иран и Русија подржали војну кампању у области под контролом побуњеника, упркос захтевима Турске да дође до прекида ватре, указује АП.

Портпарол Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова Дејвид Свансон истакао је и да је више од 30.000 људи расељено са северозападне сиријске покрајине Идлиб у друга подручја те покрајине, због ваздушних напада сиријске владе и њихових савезника. 

"Од 9. септембра, 30.542 особе су расељене са северозапада Сирије, селећи се ка другим подручјима широм Идлиба", рекао је Свансон, а преноси Ројтерс.

Више од три милиона људи живи у области под контролом побуњеника, од којих је половина већ расељена због сукоба у другим деловима Сирије.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 10. сеп 2018, 20:03)
anonymous [нерегистровани]

А ћутао је када су Американци напали Мосул?

Највећа хуманитарна катастрофа 21. века догодила се када су Американци побили све живо у Мосулу. Тада се овај баја из УН-а није оглашавао.

(понедељак, 10. сеп 2018, 18:51)
Воронцов [нерегистровани]

Катастрофу изазивају терористи

Зашто не положе оружје и даљих сукоба неће бити ? Или од кога беже цивили? Регуларна војска Сирије сигурно неће вршити одмазде над цивилима?

(понедељак, 10. сеп 2018, 18:37)
milan [нерегистровани]

Naravno da mu preti katastrofa

Katastrofa je pre Idilba pretila celoj Siriji. Sada se je ta katastrofa
svela samo na nekoliko desetina km2.