Ердоган: Никог нећемо питати за дозволу да купимо С-400 од Русије

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова земља не намерава да од било кога тражи дозволу за куповину ракетних одбрамбених система С-400 од Русије.

"Постигли смо споразум са Русијом о С-400, и неки су због тога забринути. Жао ми је, али никога нећемо питати за дозволу", рекао је Ердоган турском листу Милијет.

Турски председник је 31. августа рекао да се Турска нада да ће ракетне системе добити "што је пре могуће", подсећа Тас.

Вест о руско-турским преговорима о испоруци система С-400 први пут се појавила новембра 2016. а у септембру 2017. Ердоган је саопштио да је Анкара потписала уговор са Москвом о куповини комплекса С-400 и за то унапред платила.

Директор руске државне корпорације "Ростек" Сергеј Чемезов рекао је да ће испорука почети у марту 2020.

У међувремену, Вашингтон је упозорио Анкару да би, у случају да од Русије купи системе С-400, САД могле да одбију да Турској продају ловце Ф-35.

Иначе, С-400 "тријумф" је модеран противавионски ракетни систем дугог домета који се користи од 2007. године. Осмишљен је да уништава авионе, крстареће и балистичке ракете, укључујући оне средњег домета, а може се користити и против циљева на копну.

Комплекс С-400 може да гађа циљеве на раздаљини и до 400 километара, као и на висини до 30 километара.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво