Захарченко погинуо у експлозији, ванредно стање у Доњецку

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо је у експлозији у Доњецку, пренео је Тас позивајући се на извор из администрације ДНР. У граду проглашено ванредно стање. Москва оптужује Кијев.

Бомба у чијој је експлозији убијен лидер самопроглашене ДНР је, како наводи локална полиција, била постављена у возилу паркираном испред ресторана у коем се налазио Захарченко, који је преминуо на путу за болницу.

"Била је то експлозија. Постављање експлозивне направе пажљиво је планирано. Захарченко је убијен", рекао је новинарима у Доњецку представник полиције. Експлозивна направа је, како наводи локална полиција, била постављена у возилу паркираном испред ресторана.

Руска агенција Тас јавила је да је у нападу рањен и Захарченков блиски сарадник и министар финансија Александар Тимофејев. 

Портпарол ДНР је рекао да је Захарченко погинуо у терористичком чину.

Сви излази из Доњецка су блокирани одмах после убиства Захарченка, а недуго затим проглашено је и ванредно стање. У току је и ванредна седница Савета министара ДНР.

Локална полиција је, одмах после експлозије, привела неколико особа које су се затекле у близини места експлозије, док је у току потрага за још неколико људи за које се сумња да би могли имати везе са убиством Александра Захарченка. 

Москва је одмах осудила убиство Захарченка, истичући да то може да утиче на мировни процес у Украјини.

Председник Русије Владимир Путин осудио је убиство Александра Захарченка, наводећи да починиоци овог "недела желе да дестабилизују ситуацију".

"Убиство Александра Захарченка је још један доказ да они који су изабрали пут терора, насиља и застрашивања не желе да пронађу мирно решење конфликта и не желе стварни дијалог", наводи се у телеграму који је у Доњецк упутио руски председник.

"Смрт лидера ДНР могла би да има негативан утицај на имплементацију споразума из Минска", навео је Константин Косачев, председник Комитета за међународне односе Савета Руске Федерације.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да постоје разлози да се верује да је Захарченково убиство оркестрирано од Кијева, преноси РТ. Украјинска служба безбедности негирала је умешаност у случај.  

Захарченко је био на челу самопроглашене Доњецке Народне Републике од новембра 2014. године, када је почела криза у Украјини. Верује се да је преживео неколико покушаја убиства. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво