Мугабе положио заклетву

Актуелни председник Зимбабвеа Роберт Мугабе (84) положио је заклетву на церемонији у Харареу, којом започиње шести петогодишњи мандат на месту шефа државе, само неколико часова пошто је Изборна комисија објавила његову победу у другом кругу контроверзних председничких избора одржаним пре два дана.

Одмах по проглашењу Мугабеове победе, САД и Европска унија су осудиле овакав исход избора, тражећи "одлучно реаговање" међународне заједнице и најављујући санкције против режима у Харареу.

Церемонија, на којој се чуо 21 плотун уз надлетање војних авиона изнад Мугабеове резиденције, одржана је непосредно пошто је Изборна комисија саопштила да је дугогодишњи председник победио у свих десет покрајина, освојивши 85 одсто гласова, али уз велики број неважећих листића.

Мугабе је у другом кругу председничких избора био једини кандидат, јер се лидер опозиционог Покрета за демократске промене (МДЦ) повукао из изборне трке због застрашивања и убистава својих присталица, али чије име није било избрисано са гласачког листића.

Цвангирајево име остало је на гласачким листићима пошто је изборна комисија одбила да уважи његову одлуку да се повлачи из трке.

Према Изборној комисији, излазност бирача била је око 42 одсто, слично као и у првом кругу 28. марта, пренео је Би-Би-Си.

Цвангирај је позван на церемонију, али је одбио да присуствује, рекавши да је то "бесмислено".

Амерички државни секретар Кондолиза Рајс осудила је исход избора у Зимбабвеу, рекавши у Пекингу, током посете Кини, да је неопходно да међународна заједница сада "одлучно реагује".

Британски премијер Гордон Браун позвао је афричке лидере да уочи сутрашњег самита Афричке уније у Египту осуде Мугабеову победу.

Браун је за Си-Ен-Ен рекао да верује да ће доћи време када ће Мугабе схватити да остатак Африке више не подржава "бруталност, насиље и угњетавање које спроводи његов режим", као и да афрички лидери треба да ставе до знања да зарад репутације континента и добробити народа Зимбабвеа, треба учинити све да се ситуација у тој земљи промени.

Званичник британског Форин офиса лорд Малох-Браун, који ће присуствовати самиту у Египту, рекао је да ће бити размотрене све мере које могу да доведу до рушења Мугабеовог режима.

Немачка канцеларка Ангеле Меркел описала је други круг председничких избора у Зимбабвеу као фарсу и позвала Афричку унију да повуче неопходне потезе како би разрешила ову кризу.

Меркелова је за немачки "Велт" најавила да ће од Европске уније затражити да уведе санкције Мугабеовом режиму, пренео је ДПА.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је поздравио одлуку Савета безбедности Уједињених нација да у наредним недељама расправљају о ситуацији у Зимбабвеу, што би, према његовом мишљењу, требало да учини и Европска унија.

Јужна Африка, најмоћнији сусед Зимбабвеа, у петак је блокирала покушај СБ УН да изборе прогласи нелегитимним.

ЕУ је још пре другог круга избора осудила политичко насиље које је приморало лидера опозиције у Зимбабвеу да се повуче из председничке трке, истичући да се изборни процес не може сматрати валидним.

И амерички председник Џорџ Буш критиковао је одржавање другог круга председничких избора у Зимбабвеу, заложивши се за увођење санкција и ембарга на оружје Мугабеовој влади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво