Поновно уједињење породица у Северној Кореји

Око 180 породица раздвојених током Корејског рата биће привремено поново спојене од данас у Северној Кореји, а после трогодишњег прекида тих сусрета због севернокорејског нуклеарног програма.

Поновно уједињење породица догодиће се у севернокорејском планинском туристичком центру Кумгангу, после постигнутог договора између севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и јужнокорејског председника Мун Џае Ина током њиховог првог самита у априлу, пренела је агенција Ројтерс.

На породице, раздвојене ратом који је трајао од 1950. до 1953. године, утичу лоши односи две Кореје, нарочито последњих година због тога што је Пјонгјанг убрзано унапредио своје нуклеарно оружје па је 2015. године дошло до прекида у пракси краткотрајног спајања породица.

Више од 57.000 јужнокорејских држављана регистровано је за то краткотрајно спајање породица, које траје 11 сати, а са обе стране се изабере одређени број који иде на спајање са члановима породице.

Од 57.000 преживелих у Корејском рату, више од 40 одсто је у својим осамдесетим годинама, а више од 20 одсто је у деведесетим, показују подаци јужнокорејске владе.

Најстарији Јужнокорејанац који учествује у најновијем окупљању има 101 годину, навела је британска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи