Шећер као политичка роба – овај пут у Африци

Кенијци су огорчени због сазнања да су посланици примали мито да заташкају истрагу о трговини шећером у који су укључени чланови владе. Прво је измишљена несташица шећера, а онда је увезен затрован шећер из Бразила.

Катастрофа – овако је професор економије Самјуел Њандемо са Универзитета у Најробију назвао одбијање парламента да наложи истрагу против министра финансија Хенрија Ротича и министра за заједнице Источне Африке Адана Мухамеда, иначе бившег министра трговине – а у вези са њиховим улогама у увозу контаминираног шећера из Бразила током прошле године.

"Чланови парламента морају да се боре за истину. Међутим, они су одлучили да се боре за своје интересе", изјавио је Самјуел за Дојче веле.

Истакао је да постоји довољно доказа да су посланици узимали мито да заташкају истрагу. "Велики број чланова парламента који нису хтели да пристану на мито отворено су изашли и рекли да су видели примање мита", рекао је Самјуел.

Како би решио проблем наводне несташице шећера, министар финансија Ротич је прошле године давао главним трговцима шећером одобрење за увоз било које количине за коју се сматра да је неопходна – што је довело до вишка од 450.000 тона.

Ово је имало директан негативан утицај на произвођаче шећера и локалну индустрију шећера.

Такође, то је коштало државу милионе у пореским приходима. Штавише, министар Мухамед је оптужен да није надгледао квалитет увезене робе, за коју се испоставило да је покварена и опасна по здравље потрошача.

Шећерна бомба за суседске односе

Кенијски проблем проширио се на суседне земље. Прошле недеље састали су се председници Уганде и Танзаније да би решили спор око шећера увезеног у Танзанију из Уганде.

Истакли су да је Кенија главни кривац за њихов проблем. Наводно, увезени шећер потиче из Кеније, те је само препакован у Уганди и послат за Танзанију. Страхује се да је то тај исти шећер из Бразила који није за употребу.

Такође, Танзанија покушава да заштити сопствену индустрију и сматра да је увоз из иностранства непоштена конкуренција.

Економиста Самјуел тврди да Кенија нема потребу да увози шећер. Тврдње о несташици су само покушај трговаца шећером да манипулишу ценама.

"У сваком случају, Кенија је члан Источноафричке заједнице (ЕАЦ) и Заједничког тржишта за источну и јужну Африку (ЦОМЕСА), што значи да би увезени шећер требало да буде из друге државе чланице. На пример из Судана, који је познат по производњи шећера по најнижој цени у региону", рекао је Самјуел.

Самјуел нема сумње да је спорни шећер кријумчарен у друге земље, "укључујући и ДР Конго". Ово је нарочито случај од како је влада у Најробију почела да се бори против "нелегалне робе" како би помогла локалним произвођачима.

Кенијски економиста каже да се ово дешава када земља не игра по правилима, што би могло да заустави развој ЕАЦ. Поред тога, то је "темпирана бомба" која може негативно утицати на однос између земаља чланица заједнице.

Шећер је политичка роба

Ово није први пут да су затегнути односи између Уганде и Танзаније због шећера. Танзанија је наметнула увозну царину на шећер из Уганде од 25 одсто, под претпоставком да потиче из Бразила и да је у њихову земљу стигла кроз Кенију.

Економиста из Уганде Ибрахим Окуму са Универзитета у Макеререу сматра да је ово очигледно неправедно.

Међутим, политичари из источне Африке морају да раде нешто по питању шећера: "Шећер је политичка роба. Због њега можете изгубити гласове", изјавио је Окуму за Дојче веле. Због тога се политичари у Уганди мешају како би спречили пораст цена.

Субвенционисање цена и заштита националне индустрије може угрозити пројекат слободне трговине у ЕАЦ.

"Како бисте имали контролу над ценама шећера морате имати контролу над производњом шећера", каже Окуму и додаје: "Ово је делом разлог због којег земље желе да заштите своју индустрију: да контролишу цену шећера".

Стручњак Окуму не сматра да ова ситуација нужно значи крај свих покушаја малверзација на заједничком тржишту.

Међутим, правила се морају поштовати, укључујући и она која се тичу порекла увезених производа, тврди Окуму. Пре свега, трговина мора бити потпуно транспарентна.

Нова решења

Кенијски економиста Самјуел Њандему верује да ће Уганда, Танзанија и Кенија, као и друге чланице ЕАЦ, морати ускоро да реше проблем.

Требало би увести санкције за све који прекрше правила. Међутим, Њандему верује да ће Кенија изабрати добар пут.

Због подршке главног лидера опозиције Рајла Одинге, влада је сада у бољој позицији. То укључује и борбу против шема као што је увоз бразилског шећера, који стручњаци повезују директно са корупцијом.

"Ствари у Кенији су се драстично промениле. У наредних неколико недеља питање шећера ће бити решено једном за свагда", каже Самјуел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи