Путин: "Северни ток 2" не искључује транспорт гаса преко Украјине

Председник Русије Владимир Путин поручио је по доласку у Берлин да Москва придаје велики значај развоју обострано корисне сарадње са Немачком, напоменувши да је енергетика један од приоритета.

Путин је у обраћању медијима у замку Мезеберг, на око 70 км од Берлина, а пре почетка састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекао да ће пројекат изградње гасовода "Северни ток 2" омогућити Европи да задовољи растућу тражњу за енергентима и да не искључује могућност транзита гаса преко Украјине.

"Заједно са немачким партнерима радимо на пројекту гасовода 'Северни ток 2'. Његова имплементација ће омогућити унапређење европског гасног транспортног система, диверсификацију рута снабдевања и смањивање ризика транзита, а, пре свега, задовољење растуће европске тражње за енергентима", изјавио је Путин новинарима.

Поручио је да је Русија спремна да настави да ради на питању решавања кризе у Украјини, и да ће о том питању дискутовати на састанку, преноси руска агенција Тас.

Према његовим речима, све мора бити урађено за сиријске избеглице како би се вратиле у своју земљу. Путин је рекао и да је Сирији потребна помоћ за обнову и како би се осигурао безбедан повратак избеглица својим домовима.

Меркел: Наставити потрагу за решењем украјинске кризе

Немачка и Русија морају наставити да трагају за решењем сукоба у Украјини, а споразуми из Минска остају основа за решење, истакла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Већ дуго радимо на томе, а споразуми из Минска били су и остају основа за решење сукоба. Иако морам рећи да још увек нема стабилног прекида ватре", изјавила је Меркел пре почетка разговора са председником Русије, преноси руска агенција Тас.

"Надам се да ће пре почетка школске године бити направљен још један покушај како би се остварио напредак", истакла је Меркел.

"Такође ћемо разговарати о могућности покретања мисије Уједињених нација која ће допринети помирењу", изјавила је Меркел, додајући да је Немачка спремна да допринесе тим напорима, у оквиру "нормандијског формата".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво