Сукоби на маршу неонациста у Берлину, повређен полицајац

Најмање један полицајац повређен је када се 500 активиста, узвикујући "Нацисти напоље", сукобило са истим бројем неонациста који су марширали улицама Берлина на годишњицу смрти ратног злочинца и Хитлеровог заменика Рудолфа Хеса.

Многи радикални десничари, обучени у црвену и белу одећу, носили су црвено-бело-црну заставу Трећег рајха.

Једна група учесника марша је носила транспарент на ком је писало: "Ни због чега не жалим: Националсоцијалисти Берлина".

Портпарол берлинске полиције изјавио је агенцији Ројтерс да има извештаја о повређенима и да су неки учесници контрадемонстрација гађали ултрадесничаре каменицама и флашама.

Како је навео, најмање један полицајац је повређен и сукоби још трају.

Радикални десничари традиционално обележавају 17. августа 1987. када се Хес обесио у савезничком затвору за ратне злочинце у берлинској четврти Шпандау где је служио доживотну казну.

Марш је најпре требало да буде одржан у Шпандауу, али су га организатори после преместили у центар града како би избегли контрамитинг с левог политичког спектра.

У Шпандауу се раније окупило само 40-так неонациста.

Неки од учесника скупа су носили натписе попут "Убиство не застарева", алудирајући на то да Хес у 93. години није извршио самоубиство, како гласи службени узрок смрти, него да је убијен, преноси Хина.

Оба окупљања обезбеђивало је око 2.300 полицајца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво