Гутерес изнео четири опције у извештају о Гази

Заштита палестинских цивила могла би бити унапређена распоређивањем оружаних снага Уједињених нација или ненаоружаних посматрача, или уз проширену помоћ УН, написао је у извештају генерални секретар УН Антонио Гутерес.

У извештају, Антонио Гутерес је издвојио четири мишљења, али није дао неку посебну препоруку, преноси Ројтерс.

Истакао је да све опције захтевају сарадњу две стране, трајни прекид непријатељстава и додатне ресурсе како би се осигурало да су одрживи.

"Комбинација продужене војне окупације, сталне безбедносне претње, слабост политичких институција и ћорсокак мировног процеса представљају безбедносни изазов који је веома сложен политички, правно и практично", написао је Гутерес.

Гутерес је рекао да би наоружани припадници мировне мисије УН или оружане снаге које раде у оквиру мисије УН могле би да буду распоређени како би пружале физичку заштиту, али та опција захтева одобрење Савета Безбедности и САД која је блиска сарадница Израела и која ће највероватније уложити вето.

"Цивилни посматрачи УН или који не припадају УН би такође могли да буду распоређени са специфичним мандатом како би извештавали о заштити и обезбеђивало локалну медијацију", рекао је Гутерес.

Према његовим речима, трећа опција би могла да буде продужетак тренутних програма УН и развој хуманитарне помоћи како би се задовољиле потребе палестинских цивила, док је четврта опција слање додтних чланова агенције УН за људска прва, координција и постављање политичких службеника како би се појачао мониторинг и извештавање о ситуацији о ситуацији, као и појачана "видљивост" УН.

"Најбољи начин да се осигура безбедност и заштита палестинских цивила је преговрање о свеобухватном финалном решењу арапско-израелског конфликта", написао је Гутерес.

Генерална Скупштина УН затражила је извештај у резолуцији усвојенон у јуну, у којој је Израел осуђен за претерану силу против палестинских цивила и у којој се осуђује ракетирање из Газе ка цивилним областима у Израелу, без помињања Хамаса који контролише Газу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи