Ђенова – потрага за преживелима, проглашена ванредна ситуција

Из рушевина надвожњака у Ђенови спасено је седморо људи, док су десетине и даље заробљене. Број жртава се попео на 39. Међу страдалима је и троје деце. Мост је пао на више тржних центара, фабрика и стамбених зграда. Спасиоци су на терену и користе све могуће технике за спасавање преживелих. Проглашена ванредна ситуација у региону Лигурија. Италијански министар саобраћаја позвао руководиоце компаније која је радила на реконструкцији надвожњака да поднесу оставке.

20.30 – Компанија која је оператор надвожњака тврди да ће доказати да су испунили уговорне обавезе. 

18.50 – Премијер Конте прогласио ванредну ситуацију у подручју око Ђенове.

17.50 – Људска грешка је изазвала фаталну трагедију у Ђенови када је дошло до рушења надвожњака, каже шеф канцеларије јавног тужиоца у Ђенови Франческо Кози.  

15.45 – Од 16 повређених, 12 је у изузетно тешком стању. Десет особа воде се као нестале. Спасиоци евакуисали 650 грађана из објекта испод дела моста који је остао, јавља дописница РТС-а.

14.30 – Број погинулих порастао на 39, међу њима и троје француских држављана.

13.15 – Компанија која одржава мостове саопштава да су пре несреће урађене провере структуре ђеновског надвожњака и да су оне дале добре резултате.  

12.15 – Постоји бојазан да се сруши горњи део моста који се спустио за седам центиметара и који се држи на зарђалим челичним држачима, јавља извештач РТС-а. 

10.50 – Према последњим подацима, погинуло је 37 људи, повређено 15, од којих је девет у критичном стању.

08.05 – Седморо људи спасено из рушевина, јавља извештач РТС-а 

Спасиоци, који су читаве ноћи претраживали место урушавања надвожњака, настављају да трагају за преживелима испод рушевина, преноси Ројтерс.

Извештач РТС-а јавља да је из рушевина спасено седморо људи.

Према последњим информацијама, међу 39 погинулих је и троје француских држављана.

Француско Министарство спољних послова није објавило њихов идентитет, а локални медији јављају да се ради о две младе жене и о мушкарцу из Тулуза који су путовали у Италију на један музички фестивал.

Амбасада Албаније је на свом налогу на Фејсбуку као жртве идентификовала двојицу младића, Марјуса Ђерија и Едија Бокрину, изразивши саучешће и понудивши помоћ њиховим породицама. 

Италијански премијер Ђузепе Конте је, у међувремену, прогласио је ванредну ситуацију у региону око Ђенове.

На конференцији за новинаре у Ђенови, Конте је рекао да је ту одлуку донео на захтев регионалних власти, преноси Ројтерс.

Конте је навео да је оператор ауто-пута, компанија "Аутострада", одговорна за обезбеђивање безбедности на мосту и да влада неће чекати исход актуелне истраге о трагедији да би предузела акције.

Италијански премијер је раније данас посетио место несреће и назвао га "огромном трагедијом", незамисливом у модерној држави.

Он је за РАИ изјавио да је "шокантно видети срушени мост и жртве које спасиоци извлаче".

Конте је похвалио стотине спасилаца који су на месту несреће, истичући да су "они спасли људе који су пали са 45 метара висине и који су сада живи и у болници", преноси АП. 

Вијадукт Моранди, на делу ауто-пута А-10, урушио се услед јаке олује праћене грмљавином, а сведоци тврде да се урушио услед удара грома.

"Било је тек нешто иза 11.30 када је гром погодио мост и он се урушио", казао је један од сведока за Ансу.

Ројтерс наводи да је надвожњак изграђен шездесетих година прошлог века, а реконструисан 2016.

Шеф канцеларије јавног тужиоца у Ђенови Франческо Кози навео је да је људска грешка изазвала фаталну трагедију у Ђенови.

Кози је, како преноси Спутњик интернешенел, истакао да ће по завршетку операције спасавања истражитељи анализирати "све аспекте везане за развој, инжењеринг и одржавање моста".

Шеф тужилаштва рекао је и да је спреман да отвори случај "због немарног вишеструког убиства и катастрофе".

Италијански министар за саобраћај Данило Тонинели је рушење надвожњака назвао "неприхватљивим", додајући да ће, ако је разлог ове трагедије нехат, "платити ко год да је направио грешку", пренела је агенција АП.

"Било је озбиљних пропуста и кривци ће бити кажњени. Управа ауто-пута мора да поднесе оставку. Предузете су мере за поновно тестирање за добијање лиценце", истиче Тонинели. 

Оператор италијанског моста саопштио је да је изводио регуларне, софистициране провере његове структуре пре несреће и да су оне дале добре резултате.

"Аутостраде пер л Италија", део инфраструктурне групе "Атлантија", саопштио је да је програм за одржавање моста био заснован на резултатима регуларних провера и да је одобраван од стране Министарства саобраћаја.

Проверавају се сви тунели и мостови које је пројектовао Моранди

У Италији од јутрос траје полемика о мостовима које је педесетих и шездесетих година пројектовао Рикардо Моранди, јавља извештач РТС-а.

Један од његових мостова који је саграђен у Венецуели се срушио након што је брод ударио у њега. Међутим, сумњало се да стубови који га држе нису довољно јаки.

Појавили су снимци на Јутјубу о мостовима које је пројектовао Моранди и који су у ужасном стању.

Италијански министар саобраћаја најавио је хитну инспекцију свих тунела и свих мостова, а затражио је оставке надлежних из компаније која одржава путеве у региону Ђенове.

На могућу трагедију у Ђенови неколико стручњака упозоравало је још 2009. године.

Они су тврдили да реконструкције нису довољне и да је сигурније и исплативије изградити нови мост, али представници "Аутострада" нису били сагласни са тим и определили се за опцију интензивног одржавања моста, јавља дописница РТС-а.

Министар унутрашњих послова Матео Салвини поручује да није инжењер те да о несрећи неће да суди без истраге.

"Али, ово је мост под надзором приватне компаније, која зарађује милијарде, али на реновирање моста нису потрошили новац, који је томе био намењен. Зато ћемо преиспитати лиценце, јер је реч о привредном криминалу против цивилног становништва, у коме су погинули и многи људи", истакао је Салвини.

Влада ће, напомиње, тестирати и остале инфраструктурне објекте за које се процени да нису безбедни и оне који су старијег датума изградње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи