Срушио се вијадукт у Ђенови – 35 мртвих, спасиоци на терену

Најмање 35 особа је погинуло када се у Ђенови срушио вијадукт који чини део ауто-пута А-10. Десетине људи заробљене испод рушевина и због тога се страхује да ће број жртава расти. Трагедији је претходила јака олуја. Званичници сумњају да је недовољна стабилност конструкције узрок пада.

23.45 – Не очекује се да пре јутра буде познат тачан број страдалих, повређених и преживелих. Део насеља испод моста је превентивно евакуисан, јавља извештач РТС.

21.00 – Чула се експлозија, највероватније је експлодирао резервоар једног од камиона који се налазио на делу моста који је пао. Рашчишћава се терен, а спасиоци кажу да користе све могуће технике за спасавање преживелих из рушевина. За сада спасене две особе, јавља репортер РТС-а са лица места.

19.55 – Шеф цивилне гарде Андреа Борели рекао је да ће број жртава вероватно рапидно порасти, јавља репортер РТС-а са лица места. Додаје да је испод моста резиденцијално-индустријски део и да су ту људи живели. Спасиоци заједно са псима трагачима претражују рушевине.  

19.20 – Градоначелник Ђенове Марко Бучи обишао је спасиоце, а грађанима је поручио: "Ђенова није на коленима, наставиће путем раста!" 

17.50 – Путари су навели да није било могуће предвидети рушење моста. Истичу да је мост стално надгледан и да није било разлога да се сматра да постоји опасност. Куће које се налазе испод несрушеног дела моста су евакуисане из предострожности.

17.30 – Италијански ватрогасци су саопштили да има најмање 35 жртава. Шеф цивилне заштите Анђело Борели навео је да је у тренутку рушења на мосту било између 30 и 35 аутомобила као и три велика камиона.

16.50 – Заменик премијера Италије Матео Салвини рекао је да је погинуло око 30 особа и да има много тешко повређених. Истакао је важност улагања у инфраструктуру. "Морамо да се запитамо да ли је поштовање буџетских лимита важније него безбедност италијанских грађана", рекао је Салвини, преноси Би-Би-Си.

15.50 – Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће председнику Италије Серђу Матарели. 

15.20 – Број жртава порастао на 22, јавља Република. Могуће да међу погинулима има и деце. 

13.55 – Према првим информацијама, једанаест особа је погинуло, наводи Коријере дела сера.  

13.40 – Италијанска полиција на Твитеру пише да се срушило 200 метара пута. Трагедији претходило снажно невреме.

13.20 – Испод рушевина заробљено десетак аутомобила. Око 200 ватрогасаца на лицу места, пише Коријере дела сера.

13.10 – Десетине погинулих у паду надвожњака у Ђенови, јавља Ројтерс.  

Директор Хитне помоћи у Ђенови Франческо Бермано рекао је за Републику непосредно после несреће да су десетине људи заробљене под рушевинама и да их ватрогасци и здравствени радници извлаче. 

Медији су објавили фотографије на којима се види да велики део пута недостаје, а италијанска полиција на Твитеру наводи да се срушило 200 метара пута.

Испод рушевина заробљено је десетак аутомобила, пише Коријере дела сера

Рушењу је претходила снажна олуја која је захватила тај део Италије.

Испод надвожњака пролази железничка пруга Ђенова–Милано, а ту су и тржни центри, неколико фабричких погона и један стамбени блок.

Италијанска агенција Анса јавља да званичници сумњају да је недовољна стабилност конструкције узрок урушавања, преноси АП.

Возила хитне помоћи, полиција и око 200 ватрогасаца налазе се на месту несреће.

Ројтерс наводи да је надвожњак изграђен шездесетих година прошлог века, а реконструисан 2016.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво