Потписан споразум о правном статусу Каспијског језера

Каспијске земље потписале су конвенцију о правном статусу Каспијског језера, о чему се међу тим државама већало више од две деценије.

Лидери Русије, Ирана, Азербејџана, Казахстана и Туркменистана потписали су споразум у казахстанском граду Актауу где се одржава пети Каспијски самит, наводи Ројтерс.

Председник Русије Владимир Путин поручио је уочи потписивања конвенције да ће решење правног статуса Каспијског мора створити услове за блиску сарадњу, преноси ТАС.

Путин је, такође, позвао на већу сарадњу Каспијских земаља у сузбијању тероризма и трговине дрогом.

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев изјавио је да је тај документ "Устав Каспијског мора", који треба да постане гарант безбедности у региону.

Према документу, основна водена површина Каспијског мора остаје заједничка за све стране, а тло испод воде деле суседне државе у складу с договором постигнутим на основу међународног права, пренео је Спутник.

Пловидба бродова, риболов, научна истраживања и провлачење магистралних цевовода остварују се према правилима које су стране међусобно усагласиле, при чему се приликом реализације великих морских пројеката мора водити рачуна о заштити животне средине.

Конвенцијом је прописано да је у Каспијком мору недопустиво присуство оружаних снага изванрегионалних држава, а прецизирана је и одговорност пет држава потписница за очување безбедности на мору и управљање његовим ресурсима.

Према Конвенцији, акваториј Каспијског мора се дели на унутрашње и територијалне воде, зоне за риболов и заједнички водени простор. Размера територијалних вода је 15 морских миља, а њихова спољна граница има статус државне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи