У Шпанију стигло још 87 миграната, изостала добродошлица

Брод са 87 афричких миграната који су спасени у Средоземном мору пристао је у јужну шпанску луку Алхесирас, али без топле добродошлице на какву су наишле претходне мигрантске групе, јер је политичко расположење у тој земљи почело да показује знаке напетости због пораста прилива миграната.

"Проактова опен армс", брод шпанске хуманитарне групе довезао је, како та организација наводи, већином ратне избеглице из Судана, међу којима 12 малолетника, које је спасао код либијске обале 2. августа, преноси АП.

Шпанија је дозволила овом броду да пристане у њеној луци, након што су друге, иако географски ближе, земље чланице ЕУ одбиле да га приме, док се настављају тензије међуброд шпанске хуманитарне групе европским владама у вези са оптималним одговором на талас миграната који долазе из Африке.

Међутим, Влада је саопштила да ови мигранти неће имати посебан третман какав су, из хуманитарних разлога имале претходне групе, већ ће бити подвргнути процедури која се примењује на све друге мигранте спасене на мору.

Нова шпанска социјалистичка влада левог центра у јуну је објавила мере с циљем да "права народа стави на прво место" у миграционој политици земље.

Између осталог, предузела је прве кораке ка проширењу јавне здраствене неге на странце без боравишне дозволе, а истог месеца је примила спасилачки брод "Акваријус" са 630 миграната након што су га Малта и Италија одбиле.

Власти су мигрантима који су тада пристигли у Валенсију издале посебну дозволу за улазак у Шпанију на 45 дана из хуманитарних разлога, а следећих 60 који су стигли спасилачким бродом у Барселону прошлог месеца добили су тридесетодневну дозволу док не одлуче шта ће даље, а све дозволе су издате по убрзаном поступку.

Међутим, мигранти који су данас стигли у Алхесирас неће уживати овакав посебан третман, већ ће, према процедури, 72 сата провести у полицијском притвору у мигрантском кампу, биће им проверено здравствено стање, биће идентификовани и задржани у притвору док чекају азил или док не буду истерани, саопштила је шпанска влада.

Шпанска Мрежа за имиграцију и помоћ избеглицама, невладина организација, оптужила је владу за наглу "промену курса" имиграционе политике и "дискриминацију" над новопридошлима.

Агенција УН за миграције наводи да је скоро 24.000 избеглица и других миграната стигло у Шпанију морским путем ове године, што је троструко више него прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи