Захарова: Америчке санкције покушај демонизовања Русије

Русија је данас објавила да разматра мере којима ће одговорити на најновије америчке санкције, уведене у вези са тровањем бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке. Руска амбасада у САД саопштила је претходно да су нове америчке санкције против Русије због случаја Скрипаљ драконске и да су разлози за њихове увођење измишљени.

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је да америчке санкције представљају нови покушај "демонизовања" Русије и да ће Москва донети одговарајуће мере.

Она је истакла да су "ултиматуми Русији узалудни", преноси Ројтерс.

Скрипаљ и његова кћерка Јулија 4. марта пронађени су у несвесном стању на клупи у британском граду Солсберију.

Захарова је поново жестоко одбацила тврдње о умешаности Русије у тровање Скрипаљевих, истичући да ни Британци ни Американци нису пружили доказе којима би потврдили своје оптужбе.

Она је додала да и даље стоји руска понуда Британији да се спроведе заједничка истрага о том случају.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио да је прерано говорити о контрамерама Москве, али и да су нове санкције које су САД најавиле против Русије илегалне према међународном закону и да је руски финансијски систем стабилан.

Обраћајући се новинарима, Песков је рекао да потез САД апсолутно није пријатељски, али да се Москва и даље нада побољшању међусобних односа, пренео је Ројтерс.

САД су у среду саопштиле да ће Русији увести нове санкције због "случаја Скрипаљ", пошто је "утврђено да је влада Руске Федерације користила хемијско или биолошко оружје кршећи међународно право, или користила смртоносно хемијско или биолошко оружје против својих држављана".

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт је прецизирала да ће санкције ступити на снагу око 22. августа.

Америчка ТВ станица Ен-Би-Си је јавила, позивајући се на високог званичника Стејт департмента, да би нове санкције највише требало да погоде извоз осетљиве робе Русији која се односи на националну безбедност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво