Нови земљотрес на Ломбоку, укупан број жртава премашио 300

Број погинулих у јаком земљотресу који је у недељу погодио индонежанско острво Ломбок порастао је на 319, саопштио је индонежански министар за безбедност. Ломбок је данас погодио трећи земљотрес за недељу дана.

Министар Виранто се новинарима обратио после међуагенцијског састанка који је сазван како би се разјаснили веома различити подаци о броју жртава који пристижу из различитих владиних служби, преноси АП.

Власти су очекивале да број погинулих настави да расте, јер службе за ванредне ситуације и даље расклањају рушевине уз помоћ багера.

Претходно данас је Нијоман Сидекарја, директор провинцијске агенције за потрагу и спасавање надлежне за Ломбок, рекао да се број погинулих у јаком потресу који је погодио ово острво попео на 227, а локалне власти су саопштиле и да је 156.000 људи расељено због великих оштећења имовине.

Потрес јачине 6,9 степени по Рихтеровој скали погодио је Ломбок у недељу увече, само недељу дана након првог потреса у којем је погинуло најмање 17 особа на том вулканском острву, омиљеном међу туристима.

Ломбок се затресао и данас, трећи пут за недељу дана. Земљотрес магнитуде 5,9 јединица изазвавао је панику, оштећења грађевинских објеката, одроне и повреде, наводи агенција АП, која је претходно јавила да је јачина најновијег земљотреса била 6,2 степена.

Епицентар јутрошњег потреса био је на северозападу острва и нема потенцијала да изазове цунами, саопштила је индонежанска геолошка агенција.

Потрес, после веома снажног земљотреса који је острво погодио у недељу, изазвао је додатне трауме, рекао је портпарол националне агенције за катастрофе Сутопо Пурво Нугрохо.

Навео је да ће број мртвих наставити да расте јер спасиоци и даље проналазе жртве у рушевинама зграда, док неки људи који су већ сахрањени нису још обухваћени званичним списком настрадалих.

Индонезија лежи на такозваном пацифичком ватреном прстену и редовно је погађају потреси.

Године 2004, у цунамију изазваном потресом у Индијском океану погинуло је 226.000 људи у 13 земаља, од којих више од 120.000 у Индонезији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи