Монмартр преплавили кафићи, сликари сатерани у ћошак

У Паризу, на Монмартру, чувеној сликарској меки, све је мање места за уметнике. Чувено састајалиште боема преплављено је бројним кафићима - сликари се жале да располажу са квадратним метром простора, али градске власти не предузимају мере да се заштити та културно-историјска четврт.

С погледом на престоницу Француске, Монмартр, једна од најочуванијих уметничких четврти из 19. века, атрактивна је за туристе али и за ресторане који су угрозили опстанак уметника у том градском језгру.

"Око 80 одсто простора на Монмартру заузимају столови и столице, овде је живо од 1. априла до 1. новембра. Атракција смо за милионе туриста, али кафићи који су нас окупирали профитирају на нашем раду", рекао је сликар Паскал Инјелци.

Услови рада сликара су знатно отежани. На 140 квадратних метара, у низу је распоређено 300 сликара. Деценијски апели уметника, као и недавни штрајк испред градске куће, остао је без одговора.

"Уметници не могу да прихвате самовлашће седам власника ресторана који својим одлукама уцењују градске власти. Уколико град не може да им ограничи даље ширење, ми ћемо им препустити трг, али ћемо се преселити на суседни Трг Абесе, ближе метроу. Туристе ћемо обавестити да Монмартр није више уметничка четврт", напомиње сликар Мидани Мбарки.

Договор са власницима ресторана је био на помолу, кажу уметници и оптужују град да одуговлачи доношење коначне одлуке.

И народ подржава сликаре - кажу, превише угоститељских објеката нарушава дух старог Париза.

"Било је много лепше када је било више простора за уметнике, да их гледамо како стварају. Сада је претрпано ресторанима", каже туриста из Белгије.

Мане, Моне, Сезан, Рембо,Тулуз Лотрек, Пикасо симболи су сликарске колоније где су се родили многи уметнички правци. Сликајући портрет за који евро, данашњи сликари настоје да очувају физиономију Париза, центра културе и уметности.

Сликаре са Монмартра требало би подржати и предузети хитне мере за побољшање услова њиховог рада, јер је то једини начин да се друштво избори са комерцијализацијом коју намеће глобално потрошачко друштво, сматрају Парижани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво